Abonamentele de transport rutier pentru elevi vor fi decontate integral

By 8 December 2016Redacţia Elena Cuza, Ştiri

Abonamentele de transport rutier pentru elevi vor fi decontate integral

Dănel Maria-Elena, Colegiul Național „Elena Cuza”

Ministerul Educației a anunțat, pe site-ul www.edu.ro, că abonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 de kilometri vor fi decontate integral.

Această decizie a fost luată ca o măsură de reducere a abandonului școlar, fiind dovedit că principala cauză a acestuia o reprezintă chiar costurile care intervin pentru menținerea unui elev într-o instituție de învățământ.

Potrivit site-ului Ministerului Educației, Hotărârea a fost luată de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență după ce s-a constatat faptul că, în anul școlar precedent, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la școală. Astfel că, operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită elevilor abonamente pentru transport, care vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanțe de până la 50 de kilometri.
Începând cu anul 2013, conform ministerului, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat și nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. În multe cazuri diferența nedecontată este mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zone slab dezvoltate.
Totodata, măsura adoptată de curând de Guvern a fost luată ținându-se cont de faptul că România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii. De asemenea, s-a luat in considerare și faptul că unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta până la școală, conchide sursa menționată.
 

Leave a Reply