Activitățile extrașcolare, o bună metodă de învățare

Articol de Miruna Dulgheru,
Scoala Superioara “N. Kretzulescu”

Mulți dintre noi am fost implicați în cel puțin o activitate extrașcolara în decursul anilor de școală sau liceu. Fie că am mers într-un loc anume cu restul colegilor, sau am contribuit într-un fel la ajutorarea celorlalți, ne-am simțit minunat de fiecare dată și, cu siguranță, am vrut să se mai repete experiența.

Dacă știm să îmbinăm utilul cu plăcutul și să păstrăm un echilibru între partea educativă și relaxare, atunci rezultatele vor fi întotdeauna deosebite.

În cadrul acestor activități, elevii învață să folosească diverse surse informaționale, să sistematizeze date. Practic, învață să învețe. Prin faptul că ne supunem unor regului și ne asumăm responsabilități, ne autodisciplinăm.

Avantaje sunt și pentru profesori. Prin intermediul acestor activități își pot cunoaște mai bine elevii. Astfel îi poate dirijia, le poate influența pozitiv dezvoltarea și îi poate ajuta să contribuie la atingerea obiectiviului școlii.

Vizitele la muzee, expoziții, monumente și locuri istorice, case memoriale sunt o bună lecție de prețuire a valorilor culturale, folclorice și istorice ale poporului nostru.

Ele ofera elevilor prilejul de a observa obiectele și fenomenele în starea lor naturală, procesul de producție în desfasurarea sa, operele de artă originale. Ori de a cunoaște momentele legate de trecutul istoric local, național, de viața și activitatea unor personalități de seama ale știintei și culturii universale sau nationale.

Interacțiunea cu ceilalți și rezultatele concrete ale muncii lor stimulează activitatea de învatare, întregesc și desăvârșesc ceea ce elevii află la ore.

Vizionarea emisiunilor muzicale, de teatru de copii, distractive sau sportive îi poate ajuta pe unii copii să-și descopera pasiunile și talentul.

Excursiile și taberele școlare îi fac pe elevi să descopere frumusețiile țării și îi educă în spiritul respectului pentru natură, artă și cultură.

Educarea, prin activități extrascolare, formează oameni valoroși, cu o vastă cultură generală, solidari și altruiști.

Leave a Reply