Animalele de companie, prietenii adolescenței

By 22 February 2015Diverse

Animalele de companie pot fi mai mult decât nişte prieteni pentru adolescenți. Ele pot contribui la dezvoltarea unor calităţi şi trăsături de personalitate, pot fi un sprijin în momentele de cumpănă ale tânărului şi îl pot ajuta să-şi dezvolte comunicarea. Creșterea unui animal ne invață să fim responsabili și să ne simțim apreciați. Nu contează dacă azi la şcoală lucrurile n-au mers prea bine, nu am luat cea mai mare notă sau părinţii ne mai ceartă.

Important este să știm ce fel de animal ni se potrivește. Vrem un câine care trebuie scos afară frecvent, o pisică ce suportă mai bine singurătatea și nu se supără dacă o lăsăm singură cât e ziua de lungă? Sau un papagal pe care ne putem exersa calitățile pedagogice invățându-l să vorbească? Nici peștii nu ar fi o idee rea. Totul depinde de comportamentul pe care il avem. De obicei, animalelor de companie le place să se joace şi să binedispună, ceea ce ne poate face să râdem şi să devenim mai calmi şi mai fericiţi.

Animalele de companie ne invață să devinim mai empatici prin recunoaşterea nevoilor şi emoţiilor pe care animalul le simte, prin posturile şi mimica pe care acesta le adoptă în diferite situaţii. Cu ajutorul lui vom invăța să ne facem noi prieteni și să ințelegem gesturile acestora.

Indiferent de animalul pe care dorim să il luăm, trebuie să ținem cont de nevoile acestora și de timpul pe care il putem oferi. Pe lângă afecțiune, trebuie să ținem cont și de nevoile lui: un spațiu adecvat, hrană sau tratamente medicale.

Petrovici Elena, Liceul Spiru Haret

Leave a Reply