Baletul, un mod de viață.

By 4 December 2014Sport

Fiecare dintre elevii Colegiului Național I.L Caragiale are ceva aparte, insă am descoperit o colegă a cărei pasiune este baletul. Un sport, o artă, o școală care te invață să fii om, să ai o ținută perfectă și un mijloc de a te menține sănătos și in formă, asta inseamnă baletul pentru Maria Bodea, elevă in clasa a noua.

Mi-a acordat puțin timp, răspunzându-mi la câteva intrebări. Incepe prin a-mi spune că atunci când nu este la ore, cu siguranță o găsim in sala de repetiții. Baletul, spune ea, este o formă supremă a dansului sportiv, care va cere nu doar o buna condiție fizică, dar și un plus de expresivitate și de actorie de cele mai multe ori. Un balerin profesionist reușește să sfideze legile fizicii prin complexitatea mișcărilor și plutirea sa ireală in spațiu.

 

Reporter: Când ai început să faci balet?

Maria: Prima oară, baletul a inceput ca o joacă pentru mine. La patru ani am și debutat in primul meu spectacol. Următorii nouă ani au fost de acomodare: de două ori pe săptămână făceam balet, era doar ceva pentru grație. Acum doi ani am inceput ,,baletul adevărat”, cel in care repetițiile decurgeau timp de 3-4 ore pe zi. Așa a inceput evoluția mea. Din spusele profesorilor, de la cea mai slabă din grupă am ajuns să fiu printre cele mai bune.

Pe lângă faptul că te menții in formă și iți modelează silueta, baletul are și un impact la nivelul ținutei. Vei invăța și vei aprecia grația și prestanța pe care ți-o oferă o poziție corectă a corpului. Te vei răsfăța cu muzică de calitate și vei căpăta mai multă elasticitate, a mai spus balerina.

Reporter: Ce sacrificii ai făcut pentru a performa în balet?

Maria: Toată copilăria a însemnat ore de muncă și dedicație pentru a reuși să atingă performanța actuală. Când muncești din pasiune o faci cu drag. Sunt mai multe etape prin care treci pentru a deveni un profesionist și toată viața inveți ceva. Niciodată nu poți să spui: gata, știu tot, de acum nu mai am ce invăța. Nu, nu există așa ceva. Intotdeauna mai e un pas, mai e o mișcare sau o săritură care iți poate defini un spectacol. Trebuie să fii răbdător, perseverent și să iubești atât de mult ceea ce faci incât să fii dispus să faci sacrificii, să renunți la foarte multe lucruri pe care copiii le fac in mod normal. Renunți la joacă, renunți la multe prietenii. Nu din egoism, ci din lipsă de timp. Uiți cum e să alergi in fața blocului, să joci șotronul sau să pierzi timpul pe internet.

Reporter: Ce te motivează?

Maria: Nu mă motivează neapărat ideea de câștig, ci faptul că vreau să fiu acolo sus, să ajung prim-solistă, să fiu printre cele mai bune și să fiu ca o prințesă pe scenă. Da, asta vreau să fac și dacă reușesc să-mi indeplinesc această dorință, voi fi foarte fericită.

Ne-a impărtășit din emoțiile și bucuria ei de a dansa chiar la Balul Bobocilor, unde a interpretat ,,Moartea lebedei”.

Fiind muncitoare, perseverentă și optimistă, a performat, rezultatele fiind vizibile. A câștigat concursuri atât naționale, cât și internaționale. A reprezentat România de multe ori și le-a schimbat celorlalți impresia despre țara noastră. E mândră că a putut fi ambasadorul țării noastre. Că a reușit intr-un domeniu in care unul din o mie de copii are performanțe. Este bucuroasă că părinții au avut incredere in ea și au indemnat-o să iși urmeze visul.

 

Silvia Voicu, Colegiul ”I.L. Caragiale”

Leave a Reply