Bunele maniere în societate

Bunele maniere au fost întotdeauna considerate o artă, arta de a trăi cu eleganță. Deși sunt niște elemente străine pentru o parte majoră a populației, nici nu sunt făcute eforturi pentru ca oamenii să le obțină. Este trist faptul că se pune puțin accent pe cunoașterea lor, nefiind promovate, sau fiind detronate și înlocuite de emisiuni de scandal unde se aud numai înjurături și jigniri.

Oamenii se plâng constant de faptul că aud oriunde merg cuvinte vulgare, în loc de vorbe frumoase care să le înveselească ziua precum „Mulțumesc” sau „Te rog”. Ei bine, nimic nu se va întâmpla cât ai bate din palme, nu este de ajuns doar să îți dorești, ci trebuie să faci și un minimum de efort pentru a reuși. Acel minimum poate fi constituit prin distribuirea unor pagini dedicate bunelor maniere pe rețelele de socializare, în loc de postări mondene sau scandaloase. Însă, cel mai important lucru ar fi ghidarea tinerilor pentru a avea o conduită civilizată, trebuie învățați încă de mici ce înseamnă respectul sau cât de puternice sunt cuvintele.

Cuvintele pot transmite atât energie pozitivă, cât și energie negativă. De aceea, trebuie folosite cu mare grijă. Nu putem jigni pe cineva și apoi să așteptăm să fim lăudați sau să primim recompense. Un lucru demn de reținut este că întotdeauna vom fi tratați exact cum îi tratăm și noi pe ceilalți. Astfel, un om manierat va trăi mai frumos, va fi mai liniștit și nu va intra în conflicte. Asta se datorează numai lui, pentru că știe cum să se comporte și pentru că a primit o educație excelentă.

Așadar, dacă ne dorim liniște în orașul nostru, străzi curate, transport public civilizat, atunci ar trebui să începem să ne interesăm de tot ce înseamnă bune maniere. Tu trebuie să faci primul pas, schimbarea începe cu tine și cu siguranță vei observa că magia cuvintelor politicoase este chiar reală.

Leave a Reply