Cărți care ne trasează viitorul!

By 30 November 2014Educatie

Sunt cărți pe care le citim și ne influențează adolescența. Sunt cărți pe care le comentăm cu prietenii și colegii, care ne rămân in minte și ne schimbă gândirea.

In urmă cu doar câteva decenii, cărţile erau extrem de preţioase, costau o avere, erau respectate. Deşi cartea reprezintă un viu univers , o lume însufleţită de eroii fiecărei pagini citite pe îndelete, oferindu-ţi posibilitatea să te transpui în rolul personajelor, să-ţi imaginezi scenele de viaţă, chiar şi după ce ai închis cartea, adolescenţii preferă pictogramele internetului sau rezumatele făcute de-a gata de altcineva, fără pretenţia exprimării corecte, a scrierii ortografice sau a respectării punctuaţiei.

Cu toţii recunoaştem că nu e aşa de plăcut să mergi la bibliotecă , să stai în acea linişte, să vezi feţele plictisite ale doamnelor bibliotecare ce iţi trântesc cartea de parcă nu asta ar fi treaba lor sau să stai să te plimbi printre acele rafturi mari şi înalte pline de mii de cărţi. Nu se mai citesc cu plăcere acele carţi ce descriu viaţa rurală şi cea a omului in general , ci se savurează cu o mai mare plăcere acele carţi de aventură şi ficţiune ce acaparează cu o mai mare intensitate. Cele mai căutate cărti sunt cele horror, poliţiste, în general cărţile care au acţiune, care pe parcursul întregii poveşti te ţin în suspans. La mare căutare sunt cărţile cu vampiri, fie că sunt horror, fie că sunt de dragoste asemeni romanelor din seria „Amurg”de Stephanie Mayer.

Insă, până să cunoaștem vampirii sau viața glamuroasă a unor copii bogați din New York, trebuie să facem cunoștință cu cei trei muschetari, să ne aventurăm cu d’Artagnan și camarazii săi și să o cunoaștem pe misterioasa Milady de Winter.

Mulți am aflat cum să ne luptăm cu monștrii, ce pedeapsa primim pentru câte o năzbâtie sau cum binele invinge intotdeauna răul din cărţile cu coperte din carton, cu hârtie îngălbenită şi aspră, cu personaje desenate rudimentar şi în culori şterse, dar care ne atrageau  în basmele cu Feţi-Frumoşi şi zâne, în poveştile lui Creangă sau în lumile fantastice ale lui Jules Verne. Cu aventurile lor atât de savuroase, “Ciresarii” vor face parte din viețile noastre. “La Medeleni”, intregul roman ne va emoționa, “Legendele Olimpului” va fi lecție de mitologie, “Fratii Jderi”, o lectie de istorie românească, “Coliba unchiului Tom”, aventurile lui Gulliver, ale lui Robinson Crusoe și multe, multe altele ne vor transporta in lumi minunate unde vom cunoaste personaje extraordinare.

Ele sunt cele care ne vor defini ca oameni, ne vor forma gustul pentru lectură, ne vor fi cei mai buni prieteni și ne vor insoți toată viața, la bine și la greu. Citind aceste romane ne construim viitorul. La unele dintre ele vom plange, vom trăi acțiunea din plin și dacă vom avea timp le vom reciti oricând. Descrierile din romane sunt detaliate si potrivite, ne vom crea propria viziune și chiar ne vom atașa de personaje.

Leave a Reply