Cele mai periculoase țări unde se poate naște o femeie

Articol de Alexandra Spătaru,
Liceul“I.L.Caragiale”

„Ce mult mi-ar fi plăcut să mă nasc în…”, cu siguranță ai auzit expresia de la mulți români până acum. Poate chiar tu ai spus-o sau ai gandit-o la un moment dat. Fie din rațiuni economice, fie din cauza nemulțumirilor și neregulilor din sistem, gândul de ducă a trecut cel puțin o dată prin mintea noastră.

Dacă însă ne uităm la imaginea de ansamblu, există multe ducat pentru care putem fi recunoscători.

Deși România nu este tocmai în topul țărilor în ceea ce privește egalitatea între sexe la nivel social și economic, femeile se bucură de drepturi și servicii la care altele nu au acces întreaga lor viață.

Jurnaliștii de la Reuters arată care sunt cele mai rele locuri unde s-ar putea naște o femeie în secolul al XXI-lea și care sunt principalele probleme pe care le-ar avea.

Afganistan stă cel mai prost în ceea ce privește sănătatea femeilor, discriminarea economică și violența non-sexuală.

Sondajul a arătat că majoritatea respondenților își fac griji pentru mortalitatea femeilor la naștere și pentru lipsa de acces la serviciile medicale.

Cei chestionați și-au exprimat în unanimitate grija pentru violul domestic și violul folosit ca armă de război, dar și față de alte tipuri de violență domestică și abuz mental.

La nivel de societate, cele mai importante probleme sunt căsătoriile forțate, în mod special pentru minori, pedepsele sau actele de răzbunare prin lapidare sau mutilare fizică și atacurile cu acid.

Femeile din Afganistan nu pot scăpa de aceste pericole atât timp cât sunt discriminate din punct de vedere economic. Ele nu au acces la educație, nu au drepturi de moștenire și proprietate și nu au capacitatea de a fi independente financiar. Viața lor este destinată servitudinii domestice sau sexuale.

Însă nu este singurul stat unde femeile sunt private de drepturi. Topul este completat de alte țări precum Pakistan, unde discriminarea culturală, tribală sau religioasă este la ea acasă. De asemena, Congo este pe primul loc în materie de violență sexuală, iar India este în top pentru numărul de femei implicate în traficul cu carne vie.

Leave a Reply