Club de filme documentare dedicate drepturilor omului, la Colegiul Naţional „Ion Creangă”

By 9 June 2016Ştiri

Club de filme documentare dedicate drepturilor omului, la Colegiul Naţional „Ion Creangă”

Articol de Andreea Caragea, Colegiul National “Ion Creanga”

 

 

Elevii Colegiului Naţional „Ion Creangă”, din Capitală, au putut viziona filme documentare, dedicate drepturilor omului, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului, în data de 27 ianuarie.

Acţiunea a fost posibilă datorită a doi elevi, firi deschise și întreprinzatoare, cu o amplă viziune asupra a ceea ce ar trebui să însemne educația într-un liceu al secolului 21. Cei doi dintre colegii mei, în calitate de vice-președinți ai Consiliului Elevilor, au inițiat, în parteneriat cu One World Romania, un club de filme documentare dedicate drepturilor omului.

Colegii lor au văzut în această iniţiativă o idee extraordinară, căci, spun ei, un copil educat numai cu manualul în față și de teama catalogului este, în fond, un copil needucat.

Ținând seama de importanța zilei de 27 ianuarie la nivel internațional, a fost proiectat filmul documentar „Dureri ascunse”, produs în anul 2005 de către Alex Alexe și regizat de soția sa, Michelle Kelso. Filmul a avut un impact extraordinar asupra liceenilor întrucât prezenta mărturiile cutremurătoare ale romilor din România deportaţi în lagărele de muncă din Rusia din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Supraviețuitorii, în mare parte foarte batrâni și nealfabetizați, povestesc în termenii cei mai simpli și cei mai sinceri suferințele deportării și coșmarul pierderii apropiaților, neputința în fața urii rasiale naziste, foamea, frigul și mai ales, golul sufletesc in urma acestei experiențe.

După o vizionare care, indubitabil, a facut apel la sensibilatea elevilor, a urmat o discuţie deschisă cu producătorul filmului care le-a explicat celor prezenţi cât de importantă este implicarea directă, mărturisind că imboldul realizării acestui film a fost mediatizarea subiectului cu scopul ajutorării supraviețuitorilor romi care se loveau de dezinteres şi birocrație.

Aşadar, data de 27 ianurie, la Colegiul Național „Ion Creangă” a rezonat o dată cu întreaga lume marcată moartea a milioane de oameni din rațiuni rasiale.

Din punctul de vedere al elevilor acestei instituţii de învăţământ, a fost o zi în care lecțiile unui trecut dureros de nedrept s-au împletit cu speranțele unui viitor pe care şi-l doresc la nivelul standardelor la care adolescenții știu să se ridice.

Ziua de 27 ianuarie a fost declarată, printr-o Rezoluție a Adunării Generale a Organizațiilor Națiunilor Unite, drept Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului. Statele membre sunt îndemnate, astfel, să dezvolte progame educaționale care să prezinte generațiilor viitoare lecțiile Holocaustului cu scopul de a preveni actele de genocid.

 

Leave a Reply