Club vs. Cultură!

By 30 November 2014Timp liber

Suntem tineri, suntem implicaţi într-o mulţime de activităţi şi chiar dacă nu ducem lipsă de energie, din când în când trebuie să ne mai reîncărcăm şi bateriile. Aşadar, cum ne relaxăm şi unde ieşim în timpul nostru liber?Alegem clubul, teatrul, cinematograful sau opera? Ce ne oferă fiecare dintre ele, ce are una și cealaltă nu?

Cei mai mulți dintre tineri preferă clubul, cafenelele și pub-urile. Sunt la modă, sunt locurile in care iti etalezi ținutele și vrei să te vadă prietenii. Sunt locațiile care au explodat in ultimii zece ani, nu există stradă care să nu aibă cel puțin o cafenea, care să te imbie cu fel de fel de oferte spectaculoase. In trecut, clubul era echivalentul balului. Insă, pe atunci, tinutele erau de gală, atent alese, muzica era pe sprânceană, iar dansurile boeme. Acum, o simplă vizită in club implică și anumite riscuri și dependențe: de la banalul fumat și până la băutură și droguri.

Mersul la teatru, la operă sau cititul, toate au devenit, pentru tinerii de astăzi, subiecte necunoscute sau motive pentru a râde de cei care le practică. Dacă mergi la teatru, înseamnă ca ești prea liniștit, dacă mergi la operă deja ești un tocilar neînțeles. Dar câţi tineri aleg să îşi petreacă timpul aşa? Poate la film chiar se merge. În schimb, celelalte două locaţii sunt considerate atractive mai mult pentru vârsta a doua. Oare de ce? La prima vedere, pare plictisitor să stai să asculţi muzică veche. Şi uneori este de-a dreptul enervant să fii înconjurat de oameni mai în vârstă la o piesă de teatru, de exemplu. Totuşi, lucrurile nu trebuie privite aşa. E adevărat, in teatru există un obstacol al spațiului, de pildă, nu poți să aduci o mare pe scenă, in timp ce infilm, poți fi oriunde de la un cadru la altul. Filmul iți oferă o mare libertate, face imposibilul posibil. Teatrul, in schimb, rescrie, reinventează o nouă viață, simți trăirile actorilor, starea lor de spirit, esti invitat să trăiești alături de ei, te implici, iti creezi propria poveste.

Arta este una dintre principalele modalități prin intermediul careia reușim intotdeauna să evadam din cotidian, dar mai important, ea ne ajută să ne conturăm și o personalitate puternică de-a lungul vremii.

Moderația ar trebui să fie cheia. Nu trebuie să abuzăm de niciuna dintre aceste opțiuni de a ne petrece timpul liber. O seară in club cu prietenii pentru a sărbători o reușită, un film bun de la care să plecăm cu o povață sau o seară la teatru in care să ne imprietenim cu niște personaje.

Leave a Reply