Conflictul de opinii la adolescenți: Cum evităm certurile și acceptăm părerile diferite

Mulţi dintre noi sunt la vârsta în care convingerile proprii poartă eticheta de adevăr absolut, fiind promovate și apărate chiar cu preţul distrugerii unei prietenii.

Pornind de la „echipa cu care ţin eu e mai bună decât echipa cu care ţii tu”, „culoarea negru nu îţi vine deloc bine” şi intelectualizându-se treptat pâna la „profesia pe care vrei să o alegi nu ţi se potriveşte” , toate acestea şi multe altele pe diferite teme, sunt conflicte de opinii şi adevărate consumatoare de energie.

Adolescenţii au falsa impresie că opinile lor sunt neapărat adevărate, iar ale celor din jur complet greşite. Argumentări, exemplificări, ţipete şi nervi consumaţi, toate acestea pentru a-i demonstra celuilalt că se înşeala, iar noi avem dreptate.

Până la urmă, ce am putea obţine? De ce depunem toate aceste eforturi?  Prin ironia din cele două întrebări vreau să subliniez că, în afară, de îndepărtarea prietenilor şi posibilitatea de a căpăta în viitor boli ale sistemului nervos, nu ne alegem cu nimic. Aşa că data viitoare când întâmpinaţi o divergenţă de păreri, lăsaţi-l pe celălat să aibă dreptate. Iar dacă ţineţi neapărat să vă exprimaţi opinia, făceţi-o în aşa fel încât celălalt să nu se simtă ofensat, folosind formule de genul „E posibil să mă înşel, dar eu cred…” , „Nu sunt sigur, dar din câte ştiu eu…” etc.

E indicat să evitați să folosiți: „Mai mult ca sigur…”, „Imposibil să mă înşel în privinţa…” , „Eu am dreptate…” etc.

Conflictul poate fi soluţionat şi prin căderea de comun acord a celor două părţi implicate că nu e obligatoriu ca cineva să se înşele, ambele tabere participante putând să aibă dreptate. Procedaţi după cum spune o binecunoscută  vorbă : „Să cădem de acord că nu suntem de acord”.
Iar pentru cei care au o înclinaţie de a contrazice şi a-şi argumenta opinia, le recomand cursurile şi mai apoi competiţiile de debate, unde îşi vor putea pune în lumină această latură a personalitaţii lor.                                                              Colegiul Naţional „Cantemir-Vodă” vă poate ajuta în această privinţă prin experimentatul său club de dezbateri.

Leave a Reply