Cum să supraviețuiești Bac-ului

Articol de Miruna Dulgheru,
Scoala Superioara Comerciala “Nicolae Kretzulescu”

Trecem cu bine peste Evaluarea Națională, suntem fericiți că intrăm la liceu și pentru că am scapat de ‘’grija’’examenelor. Dar minunea durează până când aflăm că la sfarșitul anilor de liceu urmează să susținem examenul maturității.

Cei care l-au trecut cu bine te incurajeaza și îți spun :’’ Totul va fi bine. Este doar un examen pe care îl vei trece fără probleme.’’

Diploma de Bacalaureat este foarte importană pentru cariera și profesia oricărui om. Majoritatea locurilor de muncă, indiferent de dificultate, au, ca cerință de intrare, acest document. Desi este un examen, îl vedem ca pe un prag al vieții, o „inițiere“ pentru orice adolescent. De-a lungul timpului, Bacalaureatul nu și-a schimbat valoarea ca și certificat de diploma. Însă, cu siguranță, și-a schimbat importanța în viețile diferitelor generații de liceeni.

Stresul este foarte greu de suportat și pentru adulți, cu atât mai mult pentru tineri care sunt copleșiți de emoții. Tendința părinților și a profesorilor este de a hiperboliza importanța examenului de bacalaureat și a facultății. Astfel pun foarte multă presiune pe umerii copiilor. Teama de eșec poate induce o stare de anxietate. Este știut faptul că rezultatele obținute în condiții de stres și anxietate sunt mult mai slabe calitativ decât în momentele de liniște și relaxare.

O dietă echilibrată ajută foarte mult în momentele tensionate. Asigură-te că primești tot necesarul de vitamine și substanțe și că ai mese regulate. Este recomandat să ceri sfatul medicului de familie dacă vrei să iei Lecitina sau Complexe de vitamine. Șuplimentele sunt recomantate pentru că te ajută să gestionezi mai bine atât invățatul, cât și stresul.

Toți trecem prin această perioadă a vieții și trebuie să fim răbdători și optimiști. Cu multă muncă, rezultatele bune or să apară!

Leave a Reply