Cumpărăturile online: Avantaje şi dezavantaje

By 1 July 2016Ştiri

Cumpărăturile online: Avantaje şi dezavantaje
Un articol de Alexandra Tudor, Liceul Economic „Hermes”
Cumparaturile online au câteva avantaje clare. În primul rând şi cel mai important lucru este faptul că preţul produselor este redus, comparativ cu magazinele clasice. Acest lucru se explică prin faptul că persoanele care deţinun magazin clasic trebuie să platească chiria unui spaţiu comercial, să îl amenajeze, dar şi să achite salariile vanzatorilor.
Un alt avantaj ar fi cel de economisire a timpului. Se poate comanda uşor deschizând calculatorul şi scriind cuvintele cheie pentru produsul dorit. Astfel nu mai trebuie să pierdeţi ore în şir în trafic. De asemenea, pe site-uriputeţi afla şi părerile altor clienţi care au comandat acelaşi produs. Nu este de ignorat nici faptul că pe internet este o varietate mai mare de produse, iar preţul poate fi comparabil mai uşor. In magazinele online vă puteţi uita liniştiţi, fără să fiţi asaltaţi de vânzători.
De asemenea dacă nu sunteţi siguri că vreţi să cumpăraţi produsul, există secţiunea „coş”, unde puteţi păstra produsele câteva zile sau săptămâni, până vă decideţi dacă îl achiziţionaţi sau nu. Încă un avantaj ar fi acela că puteţicomanda şi produse (nealimentare dar şi unele alimentare) din alte ţări care nu se găsesc în România sau care ar costa o avere.
Desigur că există şi dezavantaje. De exemplu, în cazul hainelor, există riscul ca marimea comandată să nu se potrivească sau să vă fi trimis o mărime greşită. Pe unele site-uri trebuie să suportaţi costuri în plus pentru transport.
În cazul pantofilor, în funcţie de firmă, marimea diferă sau pot avea defecte. Un alt dezavantaj este cel în cazul cosmeticelor. Deşi pe internet se pot găsi mai ieftine, există riscul de a nu fi compatibile cu tenul (în cazul fondului de ten, pudrei etc.) sau să nu corespundă cu nuanţa din poză (rujuri, oje etc.). Este adevărat că nu pierdeţi timp în trafic, dar trebuie să fiţi acasă când soseşte curierul. Încă un dezavantaj, dar în acelaşi timp risc şi, probabil, cel mai mare este furtul informaţiilor (număr de card, adresă).
Plata este destul de uşor de făcut. Se poate efectua cu un card de debit sau de credit sau prin ramburs la sosirea coletului, doar în cazul site-urilor din România.
Pe unele site-uri puteţi plăti şi prin sistemul PayPal, care ascunde numărul cardului, pentru mai multă siguranţă. Pentru acest serviciu trebuie să intraţi pe site-ul paypal.com şi să vă înregistraţi. Apoi, pe extrasul de cont, veţiavea un cod numeric, pe care trebuie să-l introduceţi pe site-ul PayPal, pentru activare.
Deşi multe persoane au impresia că site-urile străine, precum Amazon sau eBay, sunt inaccesibile din România, acest lucru nu este adevărat. Românii pot achiziţiona produse precum DVD-uri, cărţi, CD-uri, haine, bijuterii, parfumuri sau jocuri de pe majoritatea site-urilor internaţionale. Singurele produse care pun încă probleme, din punctul de vedere al livrării, sunt electronicele sau electrocasnicele. Chiar dacă sunt mai ieftine şi se livrează şi în România, din cauza greutatii lor, costul transportului ridică preţul final peste cel existent în magazinele locale.

Leave a Reply