De la generală la liceu

Trecerea de la școala generală la liceu este un pas important pentru fiecare elev.

Pe lângă emoţiile pe care le ai în aşteptarea Evaluării Naţionale, există şi o puternică emoţie care intervine atunci când vrei să alegi liceul unde vei petrece patru ani din viaţă. Odată ce ai trecut de Evaluarea Naţională şi începi să îţi verifici opţiunile pe care le ai este esenţial să îţi pui aceste două întrebări: „Ce mi-ar plăcea să fac pe viitor?” şi „Oare mă voi descurca?”. Aceste întrebări trebuie luate în calcul deoarece în aceşti patru ani îţi dezvolţi aptitudinile necesare pentru viitorul serviciu pe care îl vei avea după terminarea liceului şi cu toţii ştim că locul perfect de muncă este acela unde mergi cu plăcere.

De exemplu, eu am ales un liceu cu profil economic. Încă de mic mi-a plăcut să fiu propriul meu şef. De accea am ales profiul care ştiu că mă va ajuta să adun informaţiile neceare pentru dezvoltarea unei afaceri. În clasa a VIII-a când am fost nevoit să îmi aleg liceul şi mi-am pus acele două întrebări, pentru mine era clar că în viitor vreau să am afacerea mea însă a trebuit să văd şi dacă sunt bun la acest lucru. De aceea, am căutat informaţii despre acest domeniu şi abia după ce am fost bine informat am decis că acesta este drumul pe care vreau să îl urmez. Acum, după doi ani de liceu, mă declar foarte mulţumit de alegerea pe care am făcut-o. De aceea, sugerez ca, înainte să alegeţi un liceu, să fiţi siguri că aţi ales ceea ce vă place şi ceea ce veţi face să fie din plăcere.

Cosider că între liceu şi şcoala generală există o singură diferenţă. La liceu poţi face materiile care îţi plac. Nu eşti nevoit să pictezi dacă ţie nu îţi place asta, nu eşti nevoit să cânţi dacă nu iţi place. Poţi face doar lucruri care îţi fac plăcere, dar pentru acest lucru trebuie să îţi alegi liceul cu domeniul care te pasionează pe tine.