Depresia la adolescenți – cauze și tratament

Tot mai des auzim de cuvântul „depresie”. Din păcate, această boală nu apare doar în rândul adulților, ci și în cazul tinerilor și chiar al adolescenților. Puțini sunt aceia care știu cum se manifestă și cum se tratează această maladie. Tocmai de aceea, sunt multe persoane care suferă de această boală și nici măcar nu știu .

Conform  medicilor specialiști, depresia este o afecțiune mentală caracterizată prin tristețe, scăderea interesului și a plăcerii, sentimente de vinovăție, scăderea stimei de sine, tulburări de somn și de apetit alimentar, oboseală. Depresia are impact major asupra funcționalității unei persoane și poate duce la scăderea puterii de concentrare la școală și în activitățile pe care un elev le desfășoară în afara orelor de curs. În cazuri extreme, apare lipsa dorinței de a trăi și chiar suicidul.

Potrivit unui studiu făcut de Universitatea din Liverpool și de Universitatea din Londra, un sfert din adolescente și o treime din adolescenți suferă de depresie până la vârstă de 14 ani.

Un alt studiu a arătat că una din patru fete este depresivă până la vârstă de 14 ani.

Câteva cauze stabilite de oamenii știință pot fi rețelele de socializare, presiunea în timpul adolescenței, problemele de imagine, stresul la școală, etnia sau venitul .

Ieșirea din depresie este un proces complex la care participă în egală măsură psihiatrul, psihoterapeutul, pacientul și familia acestuia, iar reușita depinde de cele mai multe ori de o bună comunicare între aceste părți.

Din punctul meu de vedere, aceste studii scot la iveală problemele societății din ziua de astăzi puțin observabile. Din cauza comunității sau a familei ori prietenilor  care impun anumite reguli, standarde, unii liceeni nu se simt în largul lor și nu mai comunică. Cred cu tărie că acest lucru poate fi schimbat în timp dacă suntem mai atenți cu cei din jurul nostru și îi ascultăm.