Depresia în rândul adolescenților

Din vorba-n vorba am ajuns să citesc și eu cartea „All the bright places” („Toate acele locuri minunate”) de Jennifer Niven. Inițial, am crezut că este o poveste tipică de amor adolescentin în care ambii porumbei își jură iubire o eternitate și încă o zi, însă nu s-a desfășurat conform așteptărilor mele.

Finch, eroul masculin, este un tânăr pasionat de arta sinuciderii, dacă îmi este permis să-i atribui statutul de artă. Violet, prezența feminină, este o adolescentă aflată în stadiul de refacere după decesul surorii sale. Cei doi se întâlnesc în momentul în care el o salvează pe ea de la comiterea suicidului. Încep astfel să se cunoască, treptat ajungând să se îndrăgostească unul de celălalt.

La prima vedere am putea spune că cei doi sunt construiți din punct de vedere psihologic la fel, însă au caractere și povești total diferite, acestea intersectându-se în câteva puncte comune. Finch are niște părinți neimplicați și chiar exagerați, în timp ce Violet beneficiază de niște părinți care ar face orice pentru binele copilului lor.

Totuși, ambii ajunseseră în pragul disperării, iar faptul că se aveau unul pe altul se presupune că ar fi trebuit să aibă efecte pozitive. Ea s-a refăcut, a început să vadă viața cu alți ochi, însă el a fost ajuns de gândurile negre din ce în ce mai mult, până a fost acaparat în totalitate și și-a pus capăt zilelor.

Ceva asemănător, tot pe tema riscului mare de sinucideri în rândul elevilor este și „13 reasons why”, care ne înfățișează povestea celebrei Hannah Baker, o adolescentă care și-a luat viață din cauza lucrurilor care i s-au întâmplat în noua școală. Serialul este bazat pe cele treisprezece casete înregistrate de Hannah, fiecare aparținând unei persoane și conținând unul din motivele pentru care această a făcut gestul necugetat.

Pe lângă sentimentele de vină care apăr, fiecare personaj deține o traumă aparte, fiind puse în prim-plan diversele și multiplele probleme cu care se confruntă tinerii. Spre exemplu, Jessica este victima unui viol, Justin este afectat de comportamentul mamei sale și a iubitului acesteia, Tyler este urmărit de etichete precum „ciudat” etc.

După ce am urmărit atent atât serialul, cât și firul cărții, m-am întrebat dacă toate acestea sunt doar ficțiune sau sunt o realitate crudă. Jennifer a scris toate acele locuri minunate după ce a găsit personal cadavrul unui prieten, iar pe site-ul oficial „13 reasons why” întâlnim sfaturi și ajutor pentru cei care simț că e timpul pierdut, ceea ce demonstrează că nu, nu este doar ficțiune.

Curiozitatea m-a determinat să fac un studiu pe temă această. Astfel, în România la momentul actual, 19 tineri din 50, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, s-au gândit la suicid, în timp ce patru au avut tentativă de a o face. Un număr de 15 persoane au încercat să-și facă rău singure, 18 au fost agresate fizic și verbal, 40 au fost ținta unei discuții care i-a pus într-o lumina proastă, iar 21 și-au schimbat felul de a se privi pe ei înșiși din cauza părerii altora.

 

 

Este trist, dar adevărat ceea ce se întâmplă. Și eu am trecut prin anumite faze asemănătoare, însă mi-am dat seamă că cea mai mare greșeală pe care o poți face este să aștepți să fii salvat de cineva. Singurul care are puterea supremă asupra gândurilor și sentimentelor tale ești tu, și doar tu poți schimba ceva. Uneori chiar și media îți poate da ideea că a fi depresiv este la modă, și a vrea să te sinucizi este cool, dar fiți siguri că nu este așa. Știu că sunt tineri care au probleme serioase, care cred că totul e pierdut oricum și care nu văd altă cale de scăpare. Dar ea există, este acolo și așteaptă să o urmați. Dacă alegeți să lăsați „depresia” voastră să domine, veți avea numai de pierdut, și aici vorbește experiență mea.

Ce rămâne de făcut? Vă voi sugera cinci modalități prin care puteți exclude negativitatea și puteți evită gândurile suicidale.

  1. Ar trebui să lăsați discuțiile de genul „Ai văzut ce a făcut/zis X?” și ar trebui să vă întrebați sincer prietenii „Ești bine?”, să încercăm să aflăm mai multe unii despre alții, pentru că principala cale de vindecare este comunicarea, să vorbești despre problema ta.
  2. Ar trebui să vă debarasați de lucrurile care vă dau o stare tristă și să vedeți întotdeauna chiar și picătura de pe fundul paharului dacă acesta este gol, să conștientizați că viața e frumoasă, că mai sunt atâtea lucruri de văzut, de învățat, de făcut, încât să tăiem ireversibil accesul nu este deloc o variantă corectă.
  3. Ar trebui să vă cunoașteți mai bine pe voi înșivă, să vă fixați niște țeluri în viață și să luptați pentru a le atinge, să descoperiți care e visul vostru și să vă interesați cum puteți ajunge să-l îndepliniți mai rapid.
  4. Trebuie să rețineți că toți sunteți speciali în felul vostru și că dacă Y spune altceva nu trebuie să îl ascultați, că majoritatea defectelor fizice sunt trecătoare și că totul poate fi îndreptat cu puțina muncă. Nu trebuie să uitați că sufletul contează enorm și trebuie să aveți grija la fel de multă și de el.
  5. Nu în ultimul rând, trebuie să fiți sinceri cu voi înșivă, să depistați problema și să încercați să o rezolvați. Faceți lucruri care vă liniștesc, care vă plac, care vă dezvoltă și vă cresc stima de sine.

În încheiere, vreau să mai adaug că orice ar fi nu sunteți singuri, sunt atâția oameni care vă sprijină și sunt lângă voi, trebuie doar să apăsați butonul on la partea frumoasă a vieții și într-o zi totul va fi bine, pentru că timpul le rezolvă pe toate. Nu luați o decizie permanentă pentru o problemă temporară!