Descoperă și prețuiește România

Articol de Lavinia Ivan,
Liceul “Virgil Madgearu”

Trăim într-o țară în care lucrurile care ne aparțin nu sunt prețuite la adevarata lor valoare. Vrem să călătorim în întreaga lume și să ne bucurăm de frumusețea naturii altor țări. Însă de multe ori trecem indiferenți pe lângă ce ne oferă natura, aici, la noi acasă. Adevăratele ‘minunatii’ ale lumii există în țara în care trăim.
Romania, un cuvânt, o țară unică în lume pentru frumusețile ei spectaculoase. Este un loc care dorește să fie descoperit, vizitat. Plină de mister, aduce uimire atât în privirile locuitorilor ei cât și ai turiștilor.

1. Micul Canion al României

Fratele mai mic al Marelui Canion Colorado se află la aproximativ 3 kilometri de oraşul Sebeş, din judeţul Alba. Se numeste Râpa Roșie și se întinde pe o suprafață de 25 de hectare.

Râpa Roșie este o rezervaţie geologică ai cărei pereţi ating înălţimi de până la 100 de metri. Turiştii sunt atraşi în primul rând de formele deosebite săpate de ape colină.

2. Safirul dintre dealuri – Laguna albastră de la Aghireș

Exploatarea de caolin de la Aghireș a străpuns stratul impermeabil de argilă şi a înţepat pânza de apă freatică sau un izvor subteran. Apa a năvălit şi a inundat toată cariera. Lacul astfel format este supranumit Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă.

Minunat însa, este faptul că apa împrumută culoarea cerului. Este gri în zilele mohorâte şi albastră în cele senine, ca sufletul omului.

3. Focul Viu

Focul Viu se afla în judeţul Buzău, pe Valea Slănicului. Reprezintă un fenomen firesc, ce are la baza emanaţiile de gaze naturale din scoarţa terestră care, sub acţiunea razelor solare, se transformă într-un foc cu trimiteri infernale. Flăcările sale pot ajunge la jumătate de metru şi chiar un metru înălţime. Este considerat monument natural si este înscris în baza de date a ariilor protejate din lume.

4. Groapa Ruginoasa

Situată la est de Pasul Vârtop, în Munţii Bătrână, Groapa Ruginoasa reprezintă o imensă ravena în formă de amfiteatru. Lată de circa 600 de metri şi adâncă de 100. Fenomenul este unul aparte şi oferă o privelişte de neuitat.

În urmă cu doar 80 de ani, locul nu era marcat decât printr-o mică văiugă. Aflată la o altitudine de peste 1.300 de metri, Groapa Ruginoasa s-a format din cauza eroziunii solului într-un timp foarte scurt. Culoarea roșie-violacee transformă zona într-una deosebită, de la depărtare semănând cu o rana deschisă în trupul muntelui. Aspectul său fantastic care sugerează un colţ din Canionul Colorado este astăzi un adevărat laborator morfologic.

5. Rezervaţia Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor este o rezervaţie geologică şi impresionantă (judeţul Sălaj, la 10 km de Jibou se găseşte satul Gălgăul Almaşului).

Blocuri de stâncă de toate formele şi mărimile stau aruncate într-o mare dezordine, aidoma jucăriilor unor copii. Turnuri, tancuri, pilieri, hornuri, fisuri, cuburi, ciuperci – toate formele de relief de eroziune din atlas sunt cuprinse aici în Rezervaţia Grădina Zmeilor.

Leave a Reply