Ecranizări de mare succes ale romanelor autohtone

Articol de Miron Cristina Stefania,
Liceul Economic „Virgil Madgearu”

În învăţământul românesc, la ora de limba și literatura română, indiferent de profil sau specializare, se studiază marii scriitori clasici ai literaturii romane. Din condeiul lor au ieșit romane realiste, psihologice, istorice și fantastice, dar și nuvele și povestiri frumoase și interesante.

Deoarece industria cinematografică românească are o lungă istorie și este recunoscută în lume, astazi amintim unele dintre ecranizările operelor literare de mare succes. Filmele au fost realizate cu multă muncă şi în detaliu, astfel încât să corespundă cu întâmplările relatate în carţi.

Cele mai bune ecranizări românești s-au realizat între anii 1949 și1989. După 1990, acestea au scăzut simțitor.
Iată o listă cu cele mai reușite și renumite ecranizări:

Moromeții (1987)

“Moromeții”, una dintre operele emblematice din creația lui Marin Preda, a avut parte de o ecranizare in 1987. Regizorul Stere Gulea a reușit să redea perfect universul rural din Siliștea-Gumești și frământările prin care trece comunitatea locală între cele două razboaie mondiale. Ilie Moromete, personajul central al romanului este interpretat fără cusur de experimentatul Victor Rebengiuc. Din distribuția filmului mai fac parte: Gina Patrichi, Luminița Gheorghiu, Dorel Vișan și Florin Zamfirescu.

Aceasta ecranizare se bucura de nota 8.8 pe IMDB și de 9.0 pe Cinemagia, dar si de aprecierile multor critici de film. .

Pădurea spânzuraților (1965)

“Pădurea spânzuraților”, ecranizarea romanului omonim al lui Liviu Rebreanu, este practic filmul care l-a facut celebru pe Victor Rebengiuc. Cartea, considerată primul roman psihologic din literatura româna, are la baza un fapt real. Emil Rebreanu, fratele autorului și subofiter în armata austro-ungară, care a fost spânzurat pentru că a încercat să dezerteze pe frontul românesc.
Note: 8.3 – IMDB, 8.7 – Cinemagia

Felix și Otilia (1972)

“Felix și Otilia” este o transpunere pentru marele ecran a unuia dintre romanele studiate de români in perioada liceului, excelentul “Enigma Otiliei” de George Calinescu.

De sub bagheta regizorala a lui Iulian Mihu a ieșit un lungmetraj în care se remarcă sensibilitatea cu care Julieta Szonyi o interpretează pe misterioasa Otilia. În rolul tânărului Felix îl întâlnim pe Radu Boruzescu, un nume mai puțin cunoscut, poate din cauza faptului că profesia sa de bază este cea de scenograf. La fel de expresiv este și regretatul Gheorghe Dinică, pe care-l putem admira în pielea avocatului oportunist Stănică Rațiu.
Note: 7.2 – IMDB, 7.8 – Cinemagia

Cel mai iubit dintre pământeni (1993)

Incheiem lista cu poate cea mai reușită ecranizare realizată după 1989. În 1993, regizorul Șerban Marinescu realizează “Cel mai iubit dintre pământeni”, o ecranizare controversata după un roman la fel de controversat scris de Marin Preda. Una dintre cele mai grele scene ale filmului este cea a sărutului dintre Victor Petrini (Ștefan Iordache) și Grecul (Mircea Albulescu).
Note: 8.5 – IMDB, 8.5 – Cinemagia

Sursa imagini, note: Cinemagia, IMDB
Sursa informaţii: www.timp-liber.acasa.ro

Leave a Reply