Elevul bucureștean Mircea Bonciocat a obținut aur la Olimpiada Balcanică de Matematică

Medaliat cu aur și la Balcaniada de anul trecut, Mircea Ciprian Bonciocat din Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti a reușit să-și egaleze performanța, obtinand un punctaj maxim de 40 de puncte. Medalia a fost obținută de elevul bucureștean în cadrul Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori.

Pe lângă această distincție, lotul olimpic de matematică al României s-a întors cu alte cinci medalii: două de argint şi trei de bronz, de la a XXXIV-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, desfăşurată la Ohrid, în Macedonia.

Participantii au fost din mai multe orașe al țării. Medaliile de argint au revenit lui Mihnea-Gabriel Doica din Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti şi Dragoș Manea din Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” din Brașov. Mihnea-Andrei Ocian din Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, Andonie Ciocan din Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti și Theodor-Mihai Ilian din Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Comstanța au fost medaliaţi cu bronz.

Echipa României a fost coordonată de Cătălin Gherghe (Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Matematică şi Informatică) şi lector univ. dr. Mihai Chiş (Universitatea de Vest din Timişoara).

La ediţia 2017 a Olimpiadei Balcanice au participat echipe din 19 ţări, dintre care opt invitate. Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, a avut dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum șase elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, pe durata a patru ore şi treizeci de minute.