Idei de petrecere a timpului liber pentru liceeni: Ieșiri în natură pentru trup și suflet

Sub influența dăunătoare a poluării și a sutelor de alte elemente specifice „junglei urbane” în care locuiesc, liceenii ajung să nu-și mai găsească liniștea și să trăiască acaparați de un stres continuu. Fiecare tânăr își parcurge drumul pe care îl are de făcut, încruntat, fie cu privirea ațintită spre ecranul telefonului mobil, fie cu capul aplecat, având în minte o mulțime de probleme care nu și-au găsit încă rezolvarea.

Probabil dacă s-ar gândi măcar un minut la o soluție pentru a ieși din această stare de încordare sau de plictiseală, viața lor s-ar schimba radical, într-un timp foarte scurt. Cea mai potrivită soluție este și cea mai simplă cu putință! Nu, nu este vorba de vreun tratament sau de vreun curs, ci pur și simplu de o ieșire în natură, fie într-un parc liniștit, într-o grădină sau în oricare altă zonă plină de plante și copaci. Nu e nimic de făcut în afară de a sta înconjurat de natură, de a admira peisaje superbe, pline de culoare și de a asculta ciripitul păsărilor.

Rezultatele a patru experimente au demonstrat că simpla expunere în mijlocul naturii determină schimbări majore în viața adolescenților. Este verificat faptul că persoanele, chiar și după 30 de minute de plimbare în fiecare zi, devin mai blânde, mai calme, mai ascultătoare și înțelegătoare, mai energice și pline de viață și mai ales, mai recunoscătoare și mai mulțumite de ceea ce au. Coautorul unuia dintre studii, Andrew Przvbylski, afirmă: „Într-un fel, natura demontează artificiile societății care ne înstrăinează unul de altul”.

Pe lângă schimbările remarcate în comportament, se observă, desigur, și beneficii extraordinare din punct de vedere al sănătății. Ieșirile în natură îmbunătățesc calitatea somnului, înlătură stresul, oferă o energie care nu poate fi preluată prin alt mod și sunt cele mai bune prietene ale minții. De aceea, natura reușește să ofere liceenilor sentimente de fericire, de pace, de satisfacție și de bunăstare interioară.

Așa că, toți cei care au examene, probleme la școală sau acasă, vor primi o mână de ajutor semnificativ din partea naturii care te sfătuiește să admiri tot ce are ea mai frumos, să umbli desculț prin iarbă și să te bucuri de fiecare moment. Când întâlnirea voastră se va încheia, s-ar putea să nu te mai recunoști, atât de plin de vitalitate și de energie, care cu siguranță îți va ajunge pentru întreaga zi.