Importanța examenelor în formarea tinerilor: Cât de mult contează BAC-ul

Evaluarea națională și examenul de Bacalaureat se apropie cu pași repezi, ceea ce constituie un motiv de neliniște pentru tinerii elevi, atât pentru cei care s-au pregătit intens pe tot parcursul anului și, cu siguranță, și pentru cei care pretind că nu le-ar păsa deloc de aceste examene.

Chiar dacă nu rămân cu prea multe amănunte importante în urma acestora, adolescenții învață de zor pentru a obține note impresionante, fie pentru satisfacerea propriului orgoliu, fie pentru mulțumirea părinților și pentru primirea de recompense din partea acestora. Elevii au fel și fel de interese legate de promovarea celor mai importante examene din viața lor, însă, cât de benefice sunt aceste testări pentru ei? Mulți afirmă faptul că aceste examene nu au niciun rost, având ca argumente faptul că, în viața de zi cu zi, tinerii nu folosesc teorema lui Pitagora și nici comentariul literar asupra operei lui Ion Barbu.

Însă, aceste etape devin importante prin amănunte care nu sunt sesizate de toți. Pentru a putea parcurge întreaga programă de istorie, psihologie, sau limbă română, elevii au nevoie de exercițiu, exercițiu pe care nu îl capeți citind materia cu o seară înainte de examen. De asemenea, matematica, fizica, sunt discipline care presupun repetiție, rezolvarea constantă de subiecte și exerciții. Acumulate, preocupările elevilor se vor vedea în mod evident în cadrul unui astfel de examen. Nu câștigă cel care a tocit mai mult, ci cel care și-a organziat timpul în mod corect, care a practicat diferite activități productive pentru el, ca elev, cel care a știut cum să învețe și cum să ia cele mai potrivite decizii pentru el.

Controlarea emoțiilor, realizarea unui program de studiu, păstrarea calmului, exerciții de atenție, repetiție, activități particulare ce necesită randament din partea elevilor, stilul de viață sănătos, muzica potrivită sunt elemente care contribuie în proporție de 80% la obținerea unei note bune la examene. De aceea, cu prilejul acestor testări, tinerii învață să se concentreze, devenind familiari cu stresul și cu o mulțime de treburi care cer a fi făcute cât de repede posibil. Astfel, ei învață încă de acum să facă față programului agitat pe care îl vor avea atunci când vor deveni adulți și diferitelor probleme care vor apărea.

Într-adevăr, examenele ar trebui să fie mult mai variate, specifice pasiunilor fiecărui elev, astfel încât să nu fie testate numai abilitățile intelectuale, ci și cele practice, pentru ca tinerii se ofere societății tot ce au ei mai bun.