Importanța job-urilor part-time pentru liceeni

Perioada adolescenței apare însoțită de noi atitudini prin care tinerii vor să își afirme maturizarea și independența față de părinți. Adolescenții încep să pună bazele unei viitoare cariere, să se ocupe și de studiu, să se împartă între ieșirile cu prietenii și între activitățile care le oferă o sursă de venit propriu, fără a mai depinde de banii familiei. Acest tip de comportament este întâlnit la majoritatea adolescențiilor care vor să se afirme la o vârstă cât mai fragedă.

Cu toate că părinții îi sfătuiesc să se concentreze pe studiu și să-și dedice cea mai mare parte a timpului învățatului pentru școală, tinerii se grăbesc încă de la vârsta de 16 ani să muncească pentru banii proprii. Într-adevăr, gândirea adolescențiilor este una corectă, deoarece angajatorii urmăresc ca oamenii care lucrează pentru ei să aibă cât mai multă experiență. Se pare că diploma de absolvire a liceului sau a facultății nu valorează prea mult dacă nu îi sunt alăturate și diplome de voluntariat, internship-uri sau alte certificate care atestă experiența profesională.

Cele mai cunoscute job-uri part-time sunt cele de chelner, babysitter, hostess, vânzător la un centru comercial etc. Pe lista job-urilor potrivite pentru tineri se adaugă și cele sezoniere cum ar fi personalul de la piscină, de la parcul de distracții acvatic sau de la locurile de joacă pentru copii care au ajuns să fie des întâlnite la numeroase hoteluri. Există și job-uri pentru tinerii mai bine pregătiți, precum cei care au diplome de absolvire a anumitor cursuri, de exemplu cursuri de sport în urma cărora absolvenții pot fi antrenori în cadrul grupelor de copii. Și adolescenții care dețin certificate ce dovedesc cunoștințele avansate într-o limbă străină pot lucra ca profesori pentru cei mici, la grădinițe sau la cercuri de limbi străine.

De exemplu, Brooklin Beckham, fiul de 16 ani al Victoriei și al lui David, recunoaște plusurile pe care le poate aduce munca la vârsta adolescenței. El este chelner sâmbăta într-un pub din Londra, iar părinții sunt de părere că doar așa va cunoaște valoarea muncii și își va demonstra calitățile. Să nu uităm ca familia lui Brooklin are o avere de 250 de milioane de euro, dar încurajează în continuare efortul depus la serviciu și câștigarea banilor în mod cinstit.

Așadar, job-urile part-time sau internship-urile practicate de elevi sau de studenți pe perioada studiilor reprezintă un mare plus în momentul în care se vor angaja în domeniul dorit de ei, deoarece aceste activități dovedesc implicarea lor, responsabilitatea pe care o au, buna organizare și încrederea pe care au demonstrat-o pe parcursul timpului. Fiecare adolescent ar trebui să participe la astfel de proiecte, indiferent dacă părinții au mulți bani sau nu, pentru că nu este vorba doar de beneficiile oferite pe partea financiară, ci de faptul că el are ocazia să se dezvolte personal și să socializeze.