Lecţie de viaţă: Elevi voluntari au ajutat copiii abandonaţi din Valea Plopului

By 9 June 2016Ştiri

 

Lecţie de viaţă: Elevi voluntari au ajutat copiii abandonaţi din Valea Plopului

Articol de Dariana Carjan, Colegiul National “Iulia Hasdeu”

 

Elevii Colegiului Naţional “Iulia Haşdeu” au fost voluntari pentru o zi, în cadrul unei activităţi organizate de profesorul de Limba Latină, Lucia Ariton, în data de 30 ianuarie 2016.

Voluntariatul s-a desfăşurat la Valea Plopului, localitate aflată în judeţul Prahova. Elevii au fost mai mult decât bucuroşi datorită acestui eveniment, dar şi foarte dornici să participe, pentru că voiau să fie de folos persoanelor defavorizate, să ajute.

În total, au participat 50 de elevi. În liceu s-au strâns ajutoare pentru casa de copii de la Valea Plopului, care au constat în alimente, haine sau jucării.

Casa de copii de la Valea Plopului a fost fondată de parintele Tănase, cel care, din surse proprii şi cu ajutorul donaţiilor, a construit mai multe căsuţe. Acestea sunt aşezate sub forma unui mic sat, iar pe vârful unui deal apropiat, preotul le-a construit copiilor o mică biserică, o chilie, în care ei învaţă să se roage şi în care participă la slujbe. Aşadar, Valea Plopului poate fi considerată sătucul lor, al copiilor abandonaţi, şi, ulterior, izgoniţi din orfelinatele de stat, în momentul în care ei ajung la vârsta majoratului.

În total, casuţele construite de părintele Tănase, adăpostesc peste 400 de persoane, dintre care 350 sunt copii, iar restul sunt bătrâni şi femei. Din păcate, majoritatea femeilor de acolo sunt bolnave şi au anumite forme de epilepsie, oligofrenie sau schizofrenie.

Odată ajunşi acolo, elevii de la Colegiul Naţional „Iulia Haşdeu” au împărţit dulciurile copiilor şi au ajutat la depozitarea sacoşelor cu alimente, haine şi jucării, ei fiind foarte încântaţi de darurile primite.

La final, elevii care au participat la această acţiune de voluntariat, au primit câte o diplomă, iar parintele i-a invitat să vină şi în vacanţa de vară, într-o excursie de două sau trei zile, pentru a participa la o altă acţiune devoluntariat.

Elevii au privit cu entuziasm această propunere, iar ceea ce ei au făcut pentru copiii din Valea Plopului nu este mult şi nici nu este un lucru extraordinar. Dar, oricât de mic ar fi gestul făcut de ei, acesta contează pentru copiii de acolo şi ajută foarte mult.

Potrivit adolescenţilor care s-au implicat în această activitate, ei au învăţat din voluntariat o foarte importantă lecţie de viaţă. Mai exact, ei au conştientizat faptul că ei au o familie, spre deosebire de acei copii care nu au parte de acest privilegiu, faptul că ei au mult mai multe posibilităţi decât acei copii din Valea Plopului.

În plus, elevii spun şi că au învăţat că ei au alte condiţii de viaţă pe care ar trebui să le aprecieze mai mult, cel puţin pe viitor, dacă nu fac încă acest lucru.

 

Leave a Reply