Lupta împotriva înfometării

Articol de George Tahu,
Liceul „Mihai Viteazul”

Peste 400 de mii de români suferă de o tulburare de alimentaţie, iar statisticile arată că dintre aceştia 95% au între 12 şi 25 de ani. Pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen, membrii Guvernului Local al Tinerilor Sector 2 au demarat proiectul ”Spune stop înfometării” .

În sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Viteazu” din București, zeci de elevi și profesori au ascultat cu atenție sfaturile medicilor și ale psihologilor.

În zilele noastre tot mai mulți tineri cad în capcana modelelor de succes prezentate în media care promoveaza standarde fizice greu de atins pentru mulți dintre ei.

Peste tot, în diverse publicații, la televiziune, pe internet, în reclame, tinerilor le sunt prezentate imagini ale unor cântăreți, sportivi, actori care arată impecabil din punct de vedere fizic. Pentru acești tineri, fie că vorbim de fete sau băieți, dorința de a arăta ca modelele favorite devine o adevărată obsesie, iar de aici iau naștere reale psihoze de a deveni întocmai personajul adulat.

Fără a beneficia de mijloacele și de metodele prin care vedetele reușesc să ajungă și să își mențină imaginea fizică perfectă, adolescenții încearcă cu propriile metode să atingă perfecțiunea.

Pentru a obține o siluetă de invidiat, mulți dintre ei aplică metoda înfometării. Acest scop trebuie atins repede în viziunea lor, așa încât, ritmul înfometării devine uneori atât de alert încât pur și simplu determină organismul să clacheze.

Primele rezultate, scăderea în greutate, îl fac pe adolescent să fie încântat de imaginea sa, și de cele mai multe ori să mărească gradul de înfometare. După un timp însă, încep să apară și adevăratele efecte ale acțiunilor sale: dezechilibre fizice din ce în ce mai mari, urmate de probleme psihice, toate putând ajunge la situații extrem de grave ce le pot periclita viața.

Scopul proiectului ”Spune stop înfometării”a fost acela de a începe o campanie educațională prin care să îi informeze direct pe tineri și să le dea posibilitatea să-și spună problemele. Cu ajutorul specialiștilor implicați, adolescenții pot descoperi calea prin care pot obține ceea ce-și doresc.

Guvernul Local al Tinerilor Sector 2 este o structură de tineret înființată în cadrul programelor demarate de Primăria Sectorului 2.

Leave a Reply