O nouă modalitate de a construi: Printarea 3D

By 27 February 2017Redacţia Media, Ştiri

Printarea 3D este o nouă  modalitate prin care poți construi obiecte. În ultimii ani, tehnologia a devenit accesibilă și majoritatea oamenilor fie că sunt consumatori obișnuiți, fie persoane care lucrează în domenii precum arhitectura sau sculptura, își pot construi singuri prototipuri.

Imprimantele 3D sunt cel mai des folosite în robotică, pentru a crea roboți, mașini, șenilate dar și drone. Nu este nevoie de cunoștințe deosebite pentru a folosi o astfel de imprimantă, utilizarea lor este intuitivă și se pot găsi obiecte pe site-uri precum Thingiverse, ce necesita doar un download.

Acestea au început să fie folosite, acum ceva timp, inclusiv pentru a printa țesut uman. Se pare că tehnologia a început să capete popularitate și în România. Bio-imprimanta a fost realizată de experții de la Symme3D din Timișoara, este folosită în cadrul OncoGen (Centrul de Terapii Genetice şi Celulare în Tratarea Cancerului) și este prima de acest tip din Europa de Est. Va putea printa în viitor organe precum rinichii sau ficatul pentru transplanturi umane.

În principiu, printează pe dimensiuni relativ mici (20x20x15 cm), dar sunt și imprimante ce construiesc cu materiale precum betonul, care sunt folosite pentru a construi case sau cladiri. Costul unei astfel de construcții este mult mai redus și facil în zonele în care metoda clasică de construcție nu ar fi accesibilă. Costul este mic deoarece nu sunt necesare mijloace manuale de muncă. Imprimanta 3D gigant poate tipari 10 camere ale unei construcții cu un singur etaj, într-o singură  zi.

Așadar, această inovație și-a gasit o utilizare în cele mai multe domenii și cu siguranță și în casa ta.

case

Leave a Reply