Ordinea și curățenia în viața adolescenților

Fiecare persoană întâmpină momente în care se simte acaparată de toate treburile pe care le are de făcut, ajungând să trăiască într-o goană continuă. Teme, pasiuni, meditații, cursuri, prieteni, părinți, activități extrașcolare, sport. Adolescenții se plâng adesea de multitudinea de activități pe care o au de îndeplinit, deoarece sunt mereu pe fugă, nemaiputând să se împartă între atâtea lucruri care parcă strigă după ei pentru a nu fi lăsate neterminate.

Ei bine, dacă cineva i-ar sfătui să-și curețe camera, să-și decoreze biroul exact așa cum le place, să nu mai arunce lucrurile pe unde apucă și să păstreze mereu ordinea, probabil ei ar spune că au treburi mai importante de făcut și că nu merită să-și aloce timpul prețios pentru asta. Însă, puțini sunt conștienți de magia curățeniei, de faptul că un om primește energie pozitivă sau negativă din spațiul în care se află. Desigur, dacă locul respectiv este parfumat, aranjat, ordonat, cu siguranță omul se va simți mai relaxat, iar dacă se află undeva unde totul este aruncat pe jos, neaerisit și murdar, instant, persoana va fi mult mai agitată.

Totodată, cine se va obișnui cu acest mod de viață și se va îndrăgosti de curățenie, aceeași ordine își va face apariția atât în mintea lui, cât și în viața lui. Persoanele toxice vor dispărea, la fel și mâncarea procesată, activitățile neprielnice nu vor mai avea loc în programul persoanei respective. Venind vorba despre program, s-a dovedit faptul că el ar fi cheia pentru o viață de liceu (și nu numai) echilibrată, activă și productivă. Programul unui adolescent trebuie să cuprindă neapărat atât hobby-uri, cât și lecțiile de la școală și temele. Atât timp cât acestea sunt alternate, elevul va avea mai mult spor la învățat, se va concentra mai bine, va fi mult mai atent și nu se va mai plânge de oboseala acumulată sau de stres.

Un alt sfat important este legat de felul în care arată biroul unui elev, dacă acestuia îi vine să fugă când îl vede sau dacă ar dori să se așeze la el. Din nou, putem observa influența și importanța curățeniei. Bineînțeles că dacă pe birou se află o sumedenie de cărți și caiete împrăștiate, pixuri aruncate și mult alte lucruri, persoanei respective i-ar pieri instant cheful de învățat. Însă, dacă pe birou se află flori, imagini deosebite cu prieteni sau locuri de vis, citate motivaționale, cărțile aflate acolo unde trebuie, parcă acea groază de teme ar mai dispărea.

Astfel, un program bine stabilit, o cameră curată, un birou primitor reprezintă primii pași pentru o viață ordonată și echilibrată și pentru o minte organizată, liniștită. Așa că, ce mai așteptăm, să punem mâna pe aspirator și să-i dăm drumul! Cu siguranță efectele benefice ale curățeniei nu vor fi vizibile numai în casă, ci și în activitatea noastră de zi cu zi.

Leave a Reply