PADIF, Festival de Teatru al Elevilor

By 8 December 2016Redacţia Elena Cuza, Ştiri

PADIF, Festival de Teatru al Elevilor

Dănel Maria-Elena, Colegiul Național „Elena Cuza”

Emoții mari în rândul tinerilor ce joacă teatru. Etapa națională de selecție a elevilor care vor participa la concursul „Festival de Teatru al Elevilor-PADAIF” a avut loc în luna octombrie a acestui an.

Concursul național de teatru PADAIF este o competiție adresată elevilor din clasele V-XII și are mai multe obiective în desfășurarea sa.

Acest concurs contribuie la educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât și în calitate de creator al acestuia. De asemenea, concursul are ca scop descoperirea de noi talente în domeniul artei interpretative și favorizarea de opțiuni profesionale în rândul elevilor.

PADAIF crează un spațiu de activitate artistică adecvat creației teatrale în învățământul gimnazial și liceal din România și favorizează socializarea și comunicarea între tineri prin intermediul artei spectacolului teatral.

În cadrul acestui concurs pot participa trupe de teatru de la școli generale și licee, care sunt înscrise într-o instituție de învățământ preuniversitar acreditată. Se exclude participarea liceelor cu profil teatral sau a trupelor pregătite de actori sau regizori profesioniști. Se pot înscrie în concurs și trupe independente, chiar dacă nu aparțin aceleiași unități școlare, singura condiție fiind ca toți membrii trupei să fie elevi la o școala generala sau un liceu. În cazul acestui concurs, nu   se percepe taxa de înscriere sau de participare.

La etapa națională pot participa din fiecare județ câte o echipa de teatru la fiecare categorie, școli generale și liceu. Județul organizator are dreptul de a înscrie câte trei echipe din fiecare categorie.

Repertoriul, specia si regia nu sunt impuse de organizatori, fapt care face posibilă existența unei palete largi de activități teatrale. Durata unei piese sau a unui spectacol este de 30 de minute, fiind acceptate și durate mai lungi, dar cu înștiințarea în timp util a Comisiei de organizare.

Reprezentațiile vor fi în limba maghiară, acceptându-se însă și spectacole în limba română, engleză, franceză și germane, în funcție de locurile disponibile pe județ.

Premierea participanților se va face în doua categorii: școli generale și licee. Punctajul maxim care poate fi obținut este de 50 de puncte. Toți participanții vor primi diplome de participare din partea organizatorilor.

Concursul „Festival de Teatru al Elevilor-PADAIF” este organizat de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, în parteneriat cu inspectoratele școlare, Primăria și Consiliul local-Cehu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă Județul Sălaj.
 

Leave a Reply