Poveștile secolului al XII-lea, pe băncile liceului Caragiale

Articol de Alexandra Spătaru,
Colegiul National “Ion Luca Caragiale”

Se spune că nu poți judeca o carte după copertă, dar nici după vârstă. Această lecție au învățat-o și elevii liceului “Ion Luca Caragiale” din București. La îndemnul profesorului de literatură universală au avut de citit “Cântecul Nibelugilor”, o carte scrisă în jurul secolului al XII-lea. Deși nu au fost foarte încântați de ideea dascălului și se temeau că se vor plictisi, cei care au trecut de primele pagini au reușit să se întoarcă cu adevărat în urmă cu sute de ani.

Legenda împletește fapte istorice reale cu elemente de mitologie Personajele principale sunt Sigfrid, fiul regelui Sigmund, un băiat cu parul balai, viteaz și isteț și frumoasa Crimhilda, fiica regelui Dancrat și a lui Ute. Destinul îi face pe cei doi tineri să se îndrăgostească. Povestea scrisă în urmă cu aproape o mie de ani redă fidelitatea celor doi și modul în care se tratau. Astfel, Sigfrid și Crimhilda ar putea fi un exemplu pentru tinerii din zilele noastre, care ar putea învăța cum se câștigă încrederea celuilalt.

În continuarea legendei se spune că Sigfrid moare. După ce îi răzbună moartea, Crimhilde își ia viața. Finalul este neașteptat și poate fi interpretat de fiecare cititor într-un mod diferit.

Chiar dacă a fost scrisă în jurul anilor 1000, tema este încă actuală, mai ales că reușește să surprindă trăiri pe care și noi, oamenii din secolul vitezei le simțim: teama, pierderea iubirii adevărate, încredere, fidelitate, dar și înșelăciune.

Și chiar dacă s-au temut că le va lua o veșnicie, elevii liceului I.L. Caragiale care au acordat o șansă trecutului prin lectură au fost încântați de povestea descoperită și ar recomanda cartea oricui.

Leave a Reply