Recenzie: O fată din bucăți

Romanul „O fată din bucăți” prezintă povestea lui Charlotte Davis, o adolescentă de 17 ani care trecut prin suferințe greu de imaginat pentru o fată atât de tânără. Cartea prezintă modul în care fata, deși a pierdut prieteni apropiați și o parte din familie, reușește să supraviețuiască, să meargă mai departe și să fie tot mai puternică.

„O fată din bucăți” ne-o prezintă pe Charlotte, în timp ce este internată la un sanatoriu, după ce tatăl ei s-a sinucis, iar mama ai a început să o maltrateze fizic. Acestea nu sunt, însă, singurele motive pentru care fata a ajuns în acest spital de psihiatrie. După ce mama ei a început să o trateze foarte urât, tânăra a ales să fugă de acasă, locuind pe străzi și ajungând pe mâna unui bărbat care a abuzat-o sexual. Cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, prietena cea mai bună a adolescentei încearcă să își ia viața și, chiar dacă tentativa de sinucidere eșuează, aceasta din urmă ajunge imobilizată la pat.

Autoarea acestui roman, Kathleen Glasgow, susține că este „o carte răvășitoare despre durere și despre vindecarea câștigată cu mult efort…Mi-aș dori ca toate adolescentele să o citească”.

Ce m-a atras la această carte a fost modul de expunere al poveștii, felul în care Charlie, eroina romanului, descrie toate persoanele care au făcut și fac parte din viața ei și întâmplările prin care a trecut.

Cel  mai mult m-a impresionat faptul că Charlie a reușit să-și continue viața, chiar dacă a avut parte de multă suferință. Ea a trecut greutăți greu de imaginat pentru majoritatea adolescenților și, astfel, s-a maturizat mult mai devreme.

Cartea este o poveste de viață care ne arată că, dincolo de orice greutate care se ivește în viața noastră, trebuie să existe o soluție, o modalitate prin care să renaștem din propria cenușă. În ciuda faptului că a suferit mai multe traume, Charlie reușește să-și depășească condiția, să meargă mai departe, să se salveze pe sine însăși, pentru a-și continua viața.