Rolul poeziei pentru adolescenți: O nouă formă de terapie

Poezia este o modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive şi al unui limbaj concentrat. Cam aşa sună definiţia din DEX, dar pentru că majoritatea dintre voi este sătulă de teorii şi vorbăreală, propun să aflăm o nouă definiţie a poeziei şi o nouă utilizare a acesteia.                                              La şcoală este doar o specie a genului liric al cărei comentariu trebuie să-l înveţi papagaliceşte pentru a primi o notă buna. În schimb, în viaţa de zi cu zi aceasta poate fi un adevărat medicament.

Adolescenţa este considerată a fi cea mai agitată perioada din viaţa unui om, tinerii făcând cunoştinţă cu noţiuni precum dragostea, trădarea şi fidelitatea. De multe ori aceştia sunt confuzi şi, negăsind explicaţiile şi răspunsurile satisfăcatoare, cad în depresii.

Într-o poezie, eul liric îşi exteriorizează, sub forma unor versuri, trăirile rezultate din urma experienţelor de viaţă. Citind-o, adolescentul empatizează cu instanţa comunicării lirice, diminuându-şi sentimentele negative sau accentuându-şi-le, prelungindu-le pe cele pozitive. Totodată, datorită implicării talentului creativ şi a pasiunii, o poezie poate oferi răspunsuri în situaţii limită. Cine ar putea media mai bine o problema în dragoste decât un poet trecut prin toate tipurile de iubire?  Fie că vorbim de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu sau Lucian Blaga, toţi aceştia şi mulţi alţii sunt foarte experimentaţi, iar în versurile lor veţi găsi mereu alinarea şi soluţia.

Într-o societate lipsită de creativitate ca a noastră, poezia are rolul de a o încuraja, dezvoltând libera exprimare şi imaginaţia. La prima vedere o poezie reprezintă un amestec de cuvinte fără un sens clar. Astfel, tinerii care o vor citi, se vor angrena într-un joc al semnificaţiilor, dând propriul sens celor citite. Pentu a ajunge la adevăratul mesaj, este nevoie de o imaginaţie foarte bogată, ei trebuind să găsească corespondenţa dintre lumea creată de poeţi şi realitatea exterioară.

Totodată, poezia poate deveni o adevărată terapie pentru cei cu probleme cotidiene. Atunci când ai dificultăţi cu părinţii, te-a supărat un prieten sau ai fost dezamăgit în dragoste, în loc să-ţi verşi supărările înjurând, crticând sau plângându-ţi de milă, poţi foarte bine să le incluzi sub forma unei poezii. Astfel, beneficiul va fi triplu. Vei scăpa de o parte din tensiunea frustrărilor, îţi vei dezvolta creativiatea şi, dacă alegi să o împărtaşeşti cu alţii, vei contribui la diminuarea tensiunii altui adolescent. Dar poezia poate fi folositoare şi în  momentele plăcute. Fie ca vechea metodă de a cuceri inima cuiva sau ca mijloc prin care poţi prelungi şi rememora mai apoi savoarea momentelor plăcute.

Scrieţi, scrieţi, scrieţi ! Nu contează în ce formă, doar scrieţi ! Aveţi încredere în voi şi puneţi-vă gândurile pe hârtie. Veţi fi surprinşi de beneficile pe care le veţi avea.