Simulările, test de cunoștințe

Elevi din toată țara, din clasele a XI-a și a XII-a, au susținut simulări ale examenului de bacalaureat. Prima dintre acestea a fost proba la Limba și literatura română.

Timp de trei ore, elevii au rezolvat cele trei subiecte de examen.

Subiectul al treilea a necesitat mai mult timp de gândire și redactare fiind reprezentat de un eseu de minimum 400 de cuvinte.

Liceenii clasei a XI-a de la profilul real au avut de scris un eseu în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, în timp ce colegii lor de la uman au trebuit să scrie despre particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Mihai Eminescu.

Elevii de a XII-a de la profilul real au trebuit să prezinte particularitățile unui român interbelic, în timp ce colegii lor de la uman au scris despre prezentarea unui personaj dintr-un român psihologic.

Gabriela, elevă în clasa a XI-a spune că „subiectul al treilea, ultimul și cel mai controversat prin multitudinea temelor ce puțeau constitui cuvântul cheie din acea cerința a fost acceptabil, chiar ușor dacă citeai cu atenție eseurile pe care trebuia să le abordezi în rezolvarea subiectului. Deci nuvela nu a pus mari probleme. Cât despre subiectele I și II pot spune că au fost ușoare datorită textelor care au fost, cred eu, pe înțelesul tuturor. Sperăm să avem parte de asemenea subiecte și la examenul în sine”.

Și Andreea, elevă în clasa a XI-a, susține că subiectele de la simulare nu au fost greu de rezolvat.

„Subiectele, din punctul meu de vedere, au fost destul de accesibile chiar și pentru cineva care nu ar fi învățat. La subiectul al treilea am întâmpinat anumite dificultăți din cauza faptului că nu îmi aminteam exact toate detaliile despre nuvelă”, explică eleva.

Potrivit site-ului Ministerului Educației, prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 a început în 12 februarie, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

 

Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba a continuat în data de 13 februarie și a fost urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie a fost programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie.

Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.