Sportul în viața adolescenților

By 22 January 2018Redactia Xenopol, Stiri

Din ce în ce mai mulți tineri preferă să stea cu telefonul în mână sau pe calculator în loc să facă un sport, ceea ce nu este deloc bine.

Trebuie să încurajăm persoanele din jurul nostru să facă sport. Și aici mă refer în special pe adolescenți, deoarece aceasta este perioada în care se dezvoltă cel mai mult.

Există foare multe sporturi recomandate pentru o bună dezvoltare a copiilor și adolescenților cum ar fi:

  •  Înotul – acest sport ajută la îmbunătățirea rezistenței fizice a corpului, la dezvoltarea fexibilitatii și sporește capacitatea de concentrare
  •  Volei – determină dezvoltarea vitezei de reacție și crește capacitatea de concentrare
  •  Dans sportiv – acest sport crește rezistența fizică, imunitatea, îmbunătățește coordonarea mișcărilor, dezvoltă mobilitatea, flexibilitatea și sporește încrederea de sine

Dar acestea sunt doar câteva dintre sporturile pe care tinerii le pot practica, în perioada liceului.

Lista sporturilor individuale, cât și a celor de echipă este mult mai lungă. Astfel, fiecare își poate găsi cu ușurință o activitate sportivă care îi place și pe care o practică din plăcere.

Este recomandat să facem mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, fie că mergem pe jos sau cu bicicleta, fie că facem un sport de performanță. În plus, un studiu relizat de către cercetătorii de la Universitatea Dundee din Scoția demonstrează că sportul îmbunătățește și performanțele școlare.

Am întrebat câțiva adolescenți ce sporturi practică și ce beneficii le aduc acestea .

„Eu  practic baschetul. După părerea mea, sportul este foarte important, deoarece te poate menține în formă și mai sănătos”, povestește un adolescent.

 

„Practic role agresive de aproximativ cinci ani. M-au ajutat în dezvoltarea armonioasă a corpului și în a avea mai multă încredere în mine și în abilitățile mele”, explică un alt licean.

„Am început să practic înot la vârsta de șase ani, iar apoi, la șapte ani, am început să practic karate ceea ce fac și în ziua de az. Aceste două sporturi m-au dezvoltat atât fizic cât și psihic, adică să gândesc mai clar și mai lucid în anumite momente”, povestește un elev.

În ceea ce privește preferința tinerilor de a practica sporturi individuale sau de echipă, părerile acestora sunt împărțite.

„Prefer sportul individual deoarece nu îmi place să mă bazez pe alte persoane în afară de mine și propriile puteri”, susțin o parte dintre tineri.

„Eu prefer sportul în echipă, deoarece când ai o echipă în aceasta poți lega relații de prietenie și poți ști că în meciuri nu lupți de unul singur și că ai o echipă care te sprijină”, sunt de părere alți adolescenți.

După spusele elevilor, te poți împarți între școală și antrenamente, dacă ai un program bine organizat.

„Îmi este foarte ușor să ajung la antrenament deoarece îmi termin cursurile la școală la ora 14.00, iar antrenamentul meu începe la ora 19:30, ceea ce îmi permite să termin toate temele și lucrurile legate de școală”, explică unul dintre tinerii intervievați.

„Programul meu de activitate îl împart în așa fel încât să nu neglijez nici învățătura, nici antrenamentele”, spune un elev bucureștean.

Cu toate că un antrenament poate părea pentru mulți dintre noi extenuant, totuși mulțumirile elevilor nu lipsesc.

„După un antrenament, mă simt mulțumit că am realizat ceea ce mi-am propus și sunt puțin obosit”, spune un elev care practică sport.

„La sfârșitul unui antrenament mă simt obosit și încărcat mintal deoarece încerc să rețin anumite tehnici și vorbe spuse de către antrenoarea mea și în același timp sunt și foarte relaxat”, explică un alt licean.

Așadar, practicarea sportului este esențială în viața unui adolescent. Pe lângă avantajul de a avea o condiție fizică bună, această activitate ajută și la îmbunătățirea sănătății, precum și a rezultatelor școlare.