Stelele căzătoare, de la legendă la știință

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să vezi o stea căzătoare. Fie că ți-ai pus o dorință sau ți-ai imaginat că cineva se gândește la tine, te-ai bucurat de spectacolul de pe cer. Dar dincolo de povești și legende, puțini știu ce se întamplă mai exact cu aceste stele.

Stelele căzătoare sau meteorii sunt cel mai atrăgător fenomen astronomic pe care oamenii îl pot observa cu ochiul liber. Cu toate că orașele şi poluarea îngreunează uneori abilitatea ochiului uman de a le vedea, există încă suficiente locuri întunecate în care poți să urmărești stelel căzătoare.

Este suficient să te întrebi când și unde le poți observa Atunci când ne putem răspunde şi la întrebarile – când şi unde le putem observa, probabilitatea să fim martorii unei astfel de ploi de foc crește.

Meteorii sunt prezenți tot timpul anului, însa în anumite perioade se înmulțesc. Din capul locului trebuie stabilit ce este acela un meteor si care este diferența fină între meteor, meteorit, și meteorid.

Resturile rămase de la formarea planetelor orbitează pe lângă acestea, în Univers. Pentru că sunt particule ușoare, pot oribita în jurul Soarelui doar pentru câteva milioane de ani. Cele foarte mari constituie asteroizii și cometele, iar cele medii, meteorizii.

Când aceștia se întalnesc cu o planeta, străbat atmosfera cu o viteză foarte mare, între 15 şi 65 km/s, astfel se aprind la o temperatură de peste zece mii de grade Celsius și așa apare ceea ce noi numim “stea căzătoare”.

Meteorizii nu reprezinta un pericol pentru Terra sau pentru om pentru că, de obicei, sunt sfarămaţi sau chiar explodeaza în atmosfera.

Rareori, fragmente dintr-un meteorid ating suprafața terestră, iar atunci devin meteoriți. Oamenii de știință estimează că aproximativ cinci mii de tone de material meteoritic cad zilnic pe Pământ.

Pentru că meteroizii nu pot orbita îndelungat în jurul Soarelui, datorită greutatii lor mici, ei sunt alungati din sistemul solar, împinși de vântul solar.

Însă se vor crea alții datorita cometelor (bulgarilor enormi de gheață şi praf). Atunci când Pamantul traversează zone cu o frecventă mare de meteorizi, aceștia vor intra în atmosfera şi vor produce ploi de stele căzătoare. Exisă asemenea curenți de meteori în lunile aprilie, august, noiembrie și decembrie.

Pentru a putea admira acest spectacol, îți recomand ca în aceste perioade să cauți o zonă în natura, departe de lumini puternice şi orase poluate, de preferintă la munte sau pe malul mării, într-o regiune izolata sau, de ce nu, undeva la tară.

Ochiul tău se va acomoda cu întunericul și vei fi surprins de multitudinea de stele căzătoare pe care le vei observa.
Uneori, fenomenul de luna plină poate îngreuna observarea meteorilor.

Există curenţi de meteori faimoși, prin care planeta noastra trece an de an. Un astfel de exemplu este curentul Quadrantidelor, al cărui maxim se produce pe 3 sau pe 4 ianuarie. Este un fenomen foarte puternic, întrucat produce între o sută şi o sută patruzeci de meteori pe oră. Totuși, stralucirea lor este destul de slaba, deci lipsa luminii este o condiție ce trebuie neaparat îndeplinită.

Leave a Reply