Uniforma, motiv de mândrie sau limitarea exprimării?

Articol de Miruna Dulgheru,
Scoala Superioara Comerciala “N. Kretzulescu”

Școlile care impun elevilor să poarte uniforme sunt, de obicei, apreciate, pentru că asta implică încurajarea disciplinei. Același gen de îmbrăcăminte pentru toți elevii, denotă un mediu mai serios, în care învățatul este pe primul loc.
În școala primară și generală, elevii nu dau importanță felului în care se îmbracă atunci când merg la școală. Se concentrează pe învățat.

În liceu însă, se schimbă puțin principiile după care se ghidează fiecare tânăr. Astfel, după ce au scăpat de grija primului examen important al vieții, încep să aibă diferite păreri și gusturi despre cum se îmbracă la școală. Unele școli s-au adaptat acestor treceri și impun doar o ținută decentă. Totuși, unele licee sunt chiar renumite pentru tradiția uniformelor pe care le poartă elevii lor. Un astfel de exemplu este Școala Superioară Comercială ‘’Nicolae Kretzulescu’’. Liceu de renume, cu o vechime de pe vremea primului ministru cu același nume, a ramas în atenția bucureștenilor datorită uniformei. Toată lumea știa că fetele trebuie să poarte o fustă în carouri roși, iar la baieții o pereche de pantaloni office, de culoare gri. Scopul acestei uniforme este să cultive bunul gust și eleganța în rândul elevilor. Mai ales că în domeniul economic, există situații în care hainele sunt importante.

Totuși, impunerea uniformelor în școli este încă un lucru delicat. Până unde merge libertatea de exprimare a copilului? O încalc dacă nu îl las să se îmbrace cum vrea? Chiar dacă sunt obligați să poarte aceleași haine, tot vor gasi o cale de a se exprima. În cazuri extreme, elevii pot recurge la lucruri precum: părul vopsit în culori stridente, tatuajele sau piercing-uri.

Uneori, un elev în uniformă poate fi ținta unor agresori din afara școlii. De-a lungul anilor, prin mijloacele de transport în comun au fost remarcate diferite cazuri de discriminare din cauza uniformei. Așa că, mulți alegeau să o dea jos.

În alte state, precum Franța, uniforma este respectată și purtată cu mândrie de către elevi și studenți. Ea este considerată chiar un element de diferențiere între ei și restul societății. Oamenii din jur se uită cu mândrie la cei ce poarta uniforma și chiar îi apreciază.

La noi în țară, conform unui sondaj realizat in luna ianuarie, peste 70% dintre cadrele didactice consideră că elevii ar trebui să poarte uniforme în toți cei 12 ani de școală. Împotriva uniformelor s-au declarat 8% dintre cadrele didactice intervievate. Totodată, 5% dintre participanții la sondaj au spus că uniformele ar trebui purtate doar la ciclul primar, iar 13%, doar la ciclurile primar și gimnazial. Cercetarea a fost realizata in cadrul unui proiect derulat de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

Sursa:Gandul.info

Leave a Reply