Uniunea Europeană în miniatură, prezentă la Liceul Jean Monnet

By 19 May 2017Uncategorized

Liceul Jean Monnet a desfășurat o nouă ediție „European Village Jean Monnet”, care ce a conținut proiecte care au avut ca scop consolidarea unui spațiu de formare, comunicare, informare, deschidere culturală, întâlnire și integrare a valorilor europene.

Clubul funcționează în cadrul unui proiect inițiat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, activitatea sa fiind lansată în martie 2016. Organizatorii evenimentului și-au dorit să realizeze un proiect similar conceptului de Global Village. Au adunat într-o zi, în liceu, cele mai importante culturi europene: liceul a devenit un sat european, o variantă în miniatură a Uniunii Europene însăși. Pentru o singură zi, fiecare clasă din liceu s-a transofrmat într-o țară UE unde au fost prezentate obiceiurile, vestimentația tradițională, gastronomia specifică țării respective și s-au desfășurat activități legate nemijlocit de cultura acestei țări.

Contextul organizării cele de-a doua ediții a evenimentului European Village Jean Monnet este dat de ziua de 9 mai – Ziua Europei, anul 2017 – dublă semnificație: 60 de ani de la Tratatul de la Roma (1957) și 10 ani de la aderarea României la UE, tradiția organizării unui eveniment similar pe data de 13 mai 2016 (European Village, prima ediție), celebrarea Zilelor liceului în zilele de 9 – 13 mai.

În sălile de clasă au avut loc sesiuni de informare, ateliere de limbă străină, concursuri de cultură generală, iar în aer liber, elevii au organizat festivalul gastronomic, parada costumelor tradiționale, expoziție-concurs de postere, campionat de fotbal, flashmob, concert și dansuri specifice.

În paralel cu atelierele din săliele de clasă, la sala de festivități a avut loc o dezbatere sub genericul „Care este proiectul României în UE?”. Dezbaterea i-a avut ca invitați pe: Maria Ligor, Ambasador, Reprezentat Special pentru Cooperare Internațională, Promovarea Democrației și Drepturile Omului, Mihaela Toader, Director General Direcția Generală Programare, SMIS, Coordonare sistem și evaluare, Ministerul Fondurilor Europene, Cristian Bădescu, Director, Cabinet Ministru Delegat pentru Afaceri Europene.

Organizatorii nu și-au dorit o tradiție începută, dimpotrivă, evenimentul a fost inclus cu titlul de Concurs în Calendarul Activităților Educative Municipale al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Domeniul cultural- artistic, Culturi și civilizații.

Prin programul de activități, inițiatorii și-au propus să promoveze diversitatea europeană, multiculturalismul, toleranța, precum și valorile românești în cadrul familiei europene.

Elevii implicații în proiect spun că vor să fie cunoscuți așa cum sunt, de fapt, tinerii din Jean Monnet: implicați, creativi, entuziaști, sufletiști, uniți în tot ceea ce fac, de la clasele pregătitoatre până la clasele a XII-a, alături de profesori, părinți, bunici, prieteni.

Prin tragere la sorți, ficărei clase i-a fost atribuită o țară membră a Uniunii Europene, iar entuziasmul și implicarea elevilor au condus spre un nou eveniment memorabil marca Liceul Teoretic „Jean Monnet”.

Dacă, întâmplător, ai fi intrat în curtea liceului pe la ora 8, nu ai fi bănuit nici pe departe ce urma să se întâmple.  Începând cu ora 10, poarta liceului a devenit neîncăpătoare pentru invitați și elevii altor licee bucureștene, dornici să exploreze ceea ce aveau tinerii de oferit. Odată ce treceau pragul liecului, aceștia erau întâmpinați de membrii clubului european care le ofereau pașapoartele de acces în U.E. și îi îndrumau spre curtea interioară a liceului unde se adunaseră statele membre U.E. Parcurgând un traseu bine gândit și ulterior obținerii cât mai multor vize din partea fiecărei țări, participanții la European Village au obținut premii și au plecat spre case, promitându că vor reveni și anul următor!

Călătoria prin U.E. a început cu Estonia, Lituania și Letonia!

image1image2

Ne continuăm călătoria și “aterizăm” în Germania, care ne așteaptă cu mâncare specifică și multe curiozități legate de această țară!

image4image3

Facem și o mică escală în Irlanda care ne întâmpina cu multe bunătăți!

image5image6

Ne întoarcem și vizităm Spania, cu ai ei sangria și tortilla!

image8image7

Facem un tur prin Marea Britanie, care ne încântă cu biscuiți și ceai și te fac să te simți că staă cu regina la masă!

image10image9

Bonjour ne spun cei din Franța, care ne așteaptă cu cele mai bune croissante!

image12image11

Danemarca și Suedia ne întâmpină foarte frumos, cu mancare tradițională și multe curiozități!

image13image14

Luxemburg, Olanda și Belgia ne așteaptă cu materiale informative!

image15

Buongiorno! Așa ne salută italienii imediat ce ajungem la ei!

image16image17

Kalos orisate (Bună ziua) auzim de cum “aterizăm” în Grecia, care ne povestește despre legendele ei cu zei!

image19image18

Ajungem și în Portugalia unde suntem întâmpinați de marii jucatori de fotbal!

image20image21

Stiați că Finlanda este renumită ca și “țara celor o mie de lacuri”?

image23image22

În Austria, de cum ajungem, auzim faimoasa muzică a compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart!

image25image24

“Ahoi” este salutul oficial al Cehiei care ne primește cu multă căldură, oferindu-ne un cozonac tradițional.

image27image26

Faimoasă pentru kürtőskalács, Ungaria ne întâmpină cu multă căldură și ne oferă numai bunătăți!

image28image29

Denumirea de „Polonia” vine de la numele tribului „Polanie” care înseamnă „oameni care trăiesc sub cerul liber”. Uimitor, nu-i așa!?

image30image31

Slovenia ne-a primit cu multe zâmbete. I feel sLOVEnia!

image33image32

Încheiem călătoria de azi în România, care ne întâmpina “ca la carte” cu preparate tradiționale și multă voie bună!

image34image35

Leave a Reply