Voluntariatul – de ce, unde și cum poți ajuta

Articol de Cristina Miron,
Liceul “Virgil Madgearu”

Volutariatul în rândul tinerilor a început să prindă viață și în țara noastră. În ultimii ani, piața organizațiilor și a ONG-urilor a explodat. Astfel că au apărut o mulțime de oportunități pentru cei care vor să-și sacrifice timpul liber pentru un scop bun, fără alte câștiguri matriale.

Totuși, ca voluntari, tinerii au parte de numeroase beneficii care îi vor ajuta în viitor- de la experiența în domeniu (care este foarte utilă, iar de curând este și recunoscută ca vechime în muncă), până la interacțiunea cu alte persoane, care pot deveni prieteni aproapiați în timp.

Dacă nu ești încă hotârât, trebuie să știi că un alt beneficiu ar fi și faptul că CV-ul tău va fi mai plin. Automat, vei fi vazut mai bine în ochii angajatorilor/universităților atunci când va fi cazul. De exemplu, pentru cei care doresc să studieze în străinatate, majoritatea universităților, atât europene cât și americane cer voluntariat ca activitate în CV.
Dacă acum te-ai decis, dar nu știi de unde să începi, iată cateva organizații foarte interesante în care merită să activezi ca voluntar:

1. “Ajungem Mari”

“Ajungem Mari” este o organizație non-profit care se ocupă cu educația copiilor din centrele de plasament.

Voluntariatul se face pe module. Un modul dureaza 5 luni, iar la sfârșit primești o diplomă de voluntariat. Înainte de începerea activității, ai parte de un training foarte lung (aproximativ 9 ore) dar interesant. Vei juca diferite jocuri din care vei învața cum trebuie sa te comporți cu copiii carora le vei preda. Este o experiența minunată și cu un scop nobil, și anume educarea copiilor din centrele de plasament sau în regim familial.

2. Crucea Rosie

“Crucea Roșie” este o organizaie care are scopuri umanitare. În acest ONG sunt o mulțime de activități diverse, de la “Banca de alimente” ( poate cea mai cunoscuta de la ei) până la cursuri de prim- ajutor sau evenimente caritabile. Voluntariatul la ei se face pe o perioadă nedeterminată iar înscrierile se pot face pe site-urile sucursalelor sau la filiale. Poți activa la sucursala din sectorul în care înveti sau locuiești.

3. Asociatia “Cuțu Cuțu”

Pentru iubitorii de animale Asociația Cuțu, Cuțu estelocul perfect. Aici voluntarii pot ajuta la ingrijirea animalelor, de la curațenie, hrănire și plimbare până la sponsorizări. De obicei, voluntarii încearcă să convingă cat mai multe persoane să-și doneze cei 2% impozit din salariu care se duc spre stat la asociația respectivă. Perioada de voluntariat este nedeterminată și poți primi diplome sau scrisori de recomandare.

Dacă nu te-am convins până acum, află că îți poți alege organizația în funcție de pasiunile tale. Poți face voluntariat chiar și la biblioteci, galerii de artă, la gradina botanică sau la concerte. Important este sa te informezi cât mai bine despre locul respectiv. Iar dacă ești sceptic, poți merge însoțit de un părinte sau un prieten.

Trebuie să reții că toate asociațiile serioase oferă contract de voluntariat tinerilor care aleg sa activeze pentru ei. Dacă organizația nu incheie un contract vizat și ștampilat, atunci ÎNCETEAZĂ VOLUNTARIATUL. Asta înseamnă că nu este înregistrată în Registrul Comerțului și că nu activează legal.

Leave a Reply