Bunele maniere pentru adolescenți

By 16 December 2014Educatie

Bunele maniere și bunul-simț trebuie să meargă mână în mână. Respectarea bunelor maniere este secretul unui trai lipsit de conflicte, paşnic şi echilibrat. Oamenii sunt fiinţe care se pot distinge de animale întocmai prin aplicarea acestor norme de conduită. Un copil, spre exemplu, cunoaşte lumea prin ochii oamenilor din jurul lui, mai ales prin comportamentul părinţilor. Bunele maniere îl ajută pe copil să-şi dezvolte simţul respectului de sine şi încrederea în propria persoană. Deşi deprinderile se formează cel mai bine în copilărie, asta nu înseamnă că problemele de educaţie nu pot fi corectate.

Şcoala este catalogată ca fiind primul loc în care arătăm cât de manieraţi sau mai puţin manieraţi suntem. Principalul motiv ar fi faptul că aici ne petrecem cel mai mult timp şI învăţăm să ne descurcăm în viaţă. Mai mult, tot aici este locul în care ne facem prieteni. Şi, pentru toate acestea, e nevoie de respect şi bună conduită. Primul lucru pe care îl facem când ajungem la şcoală: ne salutăm colegii cu, cel puţin, un “bună dimineaţa” şi un zâmbet. Ne supunem regulilor de îmbrăcăminte, chiar dacă asta presupune uniforma de care nu suntem foarte încântaţi. Păstrăm curăţenia pe bancă şi în dulap. Iar profesorilor ne adresăm cu domnule sau doamna profesor.

Şi propria introducere când întâlneşti pe cineva este la fel de importantă. A saluta sau a face prezentările poate fi o treabă destul de dificilă. Jumătate din bătălie e câştigată dacă ştii cum trebuie sa procedezi. În primul rând, te ridici dacă stai jos, zâmbeşti, priveşti în ochi persoana pe care o saluţi, iar mai apoi te apropii de ea şI îi strângi mâna.

Manierele din timpul mesei sunt la fel de importante. Întotdeauna ne aşezăm la msă după ce ne-am spălat pe mâini. Nu ne apucăm de mâncat până când nu se face urarea de poftă bună. Spatele stă întotdeauna lipit de scaun, coatele pe lângă corp, nu pe masă. Mâncăm cu gura închisă, iar dacă cineva ne adresează o eventuală întrebare, aşteptăm să înghiţim şi mai apoi răspundem. Iar, când terminăm de mâncat, spunem mulţumesc şi ne oferim să strângem masa. Punctualitatea, atunci când suntem invitați la masă este deosebit de importantă.

Şi când primim sau oferim cadouri trebuie să ţInem cont de anumite reguli. Cel care primește un dar îl va deschide în fața musafirului și nu-i va strica bucuria protestând că este prea scump, că nu trebuia sau mai rău, că nu-i place, nu-i trebuie, că nu-l poate accepta. Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă, nu vrem ca sărbătoritul să afle cât ne-a costat darul. Florile se oferă fără ambalajul în care le-am cumpărat, chiar dacă este foarte frumos.

Vorbitul la telefon are şi el reguli bine stabilite. Nu se apelează oamenii înainte de 10 dimineața, între orele 13-17 și după ora 21, cu excepția celor apropiați, cărora le știți programul. O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute. Nu vorbim la telefon în timpul mesei. Dacă primim un apel foarte important, trebuie să ne scuzăm și să ne ridicăm de la masă.

Leave a Reply