Capitala, gazda târgurilor de antichităţi

By 6 May 2015Timp liber

În fiecare weekend, în parcul Carol din Capitală, este organizat un targ de antichitati, unde zeci de persoane vin si isi expun obiectele stranse de o viata. Mulţi dintre colectionari sunt pensionati de istorie si arta.                                                                                          “Tot ce vedeti la noi sunt dubluri. Ca orice colectionar avem piese in plus si dublate si atunci trebuie sa mai scapam de ele, sa cumparam altelepentru a ne imbunatati colectia. Cumparam obiectele de pe internet, din strainatate, de la alti colegi. Sunt un pensionar care are o pasiune pentru o arta frumoasa”, spune  Cornel, unul dintre colectionarii prezenţi la târg.

El spune că venituri nu câştigă din punct de vedere material, de pe urma vânzării de obiecte vechi.

“Fiind pensionar fara activitate incerc sa imi pierd timpul si intr-un parc frumos la aer curat, acesta fiind un mod sa ma intalnesc si cu alti colectionari”, a mai spus Cornel.

Între obiecte expuse la târg se numără piese decorative din bronz, ceasuri, lingurite, timbre, bijuteri, sfeşnice, care ascund povesti interesante si pastreaza file nescrise in istorie. Din pacate, însă, putini sunt cei care isi permit sa cumpere ceva.

“Aceasta este o cutie foarte veche, de colectie, este suflata cu aur, abia acum a inceput sa se cojeasca, dupa o suta si ceva de ani”, povesteşte Mihai, un alt colecţionar prezent la Parcul Carol.

Nu este la indemana oricui sa fie colectionar. În primul rând, este nevoie de stăpânirea unor cunoştinţe solide de instorie şi de artă.

“Este o pasiune pe care nu ti-o poti manifesta decat prin a strange lucruri, incercand sa le cunosti istoria. Fiecare obiect are istoria lui. Cand devii colectionar, colectia inseamna, de fapt, sa aduci istorie pe care foarte multi oameni nu o pretuiesc. Noi, probabil, ca suntem singurii care pretuim istoria si este un lucru extraordinar de benefic pentru societatea romaneasca, este o activitate care la noi se afla inca in stadiul incipient, comparativ cu tarile dezvoltate, dar eu cel putin observ cu mare placere ca de la o zi la alta ca este o deschidere din partea tuturor celor care vin si admira toate obiectele, se intereseaza de fiecare in parte, sau vis-a-vis de ce au ei atractie, pun intrebari si imi place foarte mult că, din ce in ce mai mult, tineretul este foarte interesat si nu este reticent. Din contra, unii fac o pasiune in timp, pentru ca noi suntem cei care deschidem calea catre o activitate foarte benefica. Este un mod de a te dezvolta intelectual, de a avea cunostinte in absolut toate domeniile. Sa fii colectionar nu este la indemana oricui pentru ca noi facem investitii, nu se achizitioneaza nimic prin donatii, noi tot ce expunem, absolut tot este platit. Noi suntem niste mesageri ai artelor”, mai spune colecţionarul Mihai.

El susţine că a ales să facă această activitatea pentu ca are suficient timp la diospoziţie.

“Achizitiile nu le faci asa usor, trebuie sa socializezi, sa ai de-a face cu oameni care sunt mult mai bine pregatiti decat mine care sunt in domeniul artei, pictori, scluptori si afland multe de la ei, multe dintre secrete. Astfel, poti sa apreciezi un lucru, sa stii sa alegi pentru ca aici nu e totul sacumperi un lucru si sa-l expui, trebuie sa stii ce expui”, mai povesteşte Mihai.

Persoanele care doresc să se relaxeze, dar şi să capete câteva cunoătinţe din domeniul artei pot participa la astfel de târguri de antichităţi, cum este cel din Parcul Carol, din Capitală. Colecţionarii sunt prezenţi în fiecare weekend, dacă vremea le permite acest lucru.

Iulia Nicoi, Liceul „Alexandru Ioan Cuza”

Leave a Reply