Crosul Universităţii din Bucureşti, o provocare pentru studenţi

By 30 August 2015Sport

Aproximativ 3.000 de participanţi, cei mai mulţi din mediile studenţeşti, s-au aliniat, în 10 mai, pentru a lua parte la unul dintre cele mai mari evenimente sportive din Capitală dedicat tinerilor. Este vorba despre Crosul Universităţilor, competiţie organizată, încă din anul 1992, de Universitatea din Bucureşti.
Crosul s-a desfăşurat pe un traseu de aproximativ 3.800 de metri. Punctul de start a fost, ca în fiecare an, Piaţa Operei din Capitală, iar participanţii au pornit pe traseul Splaiul Independenţei-Şoseaua Cotroceni – Bulevardul Iuliu Maniu. Linia de finish s-a aflat în parcarea hipermarketului Cora Lujerului.
Student în anul doi la Facultatea de Medicină Bucureşti, Alexandru a reuşit să ajungă la linia de final după 25 de minute de la plecare din Piaţa Operei, chiar dacă, spune el, nu obişnuieşte să facă sport.
“Crosul de astăzi a fost destul de greu pentru cei care nu erau antrenaţi. Totuşi, m-am descurcat destul de bine. Ocazional, eu alerg prin parc, dar nu frecvent. Anul trecut am fost din întâmplare, iar anul acesta am vrut să vin pentru că mi-am dorit să scot un timp mai bun, ceea ce am şi reuşit”, a spus Alexandru.
Evenimentul sportiv a fost o provocare şi pentru Anca, studentă a Facultăţii de Ştiinţe Politice.
“A fost obositor. Am mai participat şi anul trecut şi voi participa şi la ediţia de anul viitor, pentru că îmi plac astfel de experienţe. Acum nu am scos un timp foarte bun pentru că am şi o problemă de sănătate. Îmi place sportul, dar nu practic nici un sport de performanţă”, a explicat studenta.
Pe de altă parte, Alina, studentă la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, din cadrul Universităţii Bucureşti, a fost de părere că provocarea sportivă a fost destul de simplă şi asta pentru că se află într-o formă fizică bună.
“Crosul mi s-a părut destul de simplu. Mă aşteptam să fie mai greu, mai ales că nu am mai participat niciodată la această competiţie. E prima oară când vin şi chiar nu mi s-a părut greu, pentru că l-am terminat în 20 şi ceva de minute. Merg pe munte, cam o dată la două săptămâni, dar nu alerg de obicei”, a explicat Alina.
Şi Mara, elevă de liceu şi participantă la cros, a reuşit să facă faţă competiţiei mult mai uşor întrucât face sport de obicei.
“Nu mă aşteptam să termin fără să mă opresc. Am scos 26 de minute fără să mă opresc deloc. Fac arte marţiale şi condiţia fizică m-a ajutat. Am participat la cros pentru a face mişcare, pentru a-mi depăşi limitele”, a declarat Mara, după ce a ajuns la linia de finish.
La competiţia sportivă nu au fost prezenţi doar studenţi şi elevi. Organizatorii au vizat toate categoriile de vârstă, la nivel de amatori, la linia de start aflându-se atât studenţii de la Universitatea din Bucureşti, dar şi toţi cei atraşi de practicarea de plăcere a sportului, de spiritul combativ şi de cultivarea fair-play-ului.
Domnul Corneliu, de exemplu, care este veteran şi pensionar de 16 ani, a concurat cot la cot cu ceilalţi participanţi la cros. De obicei, el practică marşul pe stadion şi spune că a participat la zece campionate naţionale, unde a obţinut şapte medalii de aur şi două de argint.
“Am luat locul doi la Izmir, în Slovenia, iar anul trecut, la Balcaniadă, am ieşit al doilea. Sunt foarte mulţumit de timpul pe care l-am obţintu astăzi, de 32 de minute, şi nu am trişat deloc. Am mai mers în ritm de marş, pentru că asta e proba mea, şi vrând, nevrând mă mai abăteam. Băieţi şi fete de liceu care altădată mă întreceau ca la caii de curse, acum au rămas în urma mea”, a spus domnul Corneliu.
În urma participării la acest eveniment, concluzia veteranului a fost una simplă: “Tinerii nu prea fac sport”.
“Pentru asta trebuie un pic de educaţie de acasă. Dacă părinţii nu au ce să le dea copiilor… Eu când am fost de vârsta lor, am trăit într-un oraş nemţesc – Reşiţa. În fiecare sâmbătă şi duminică plecau cu bicicletele mama, tata şi copiii. Plecau sâmbătă după-amiază şi se întorceau duminică seara. Asta se făcea întotdeauna. Aici dacă alergi se uită după tine, duc mâna la ochi, fac glume proaste că ai înebunit şi fugi pe stradă”, a povestit domnul Corneliu.
Obiectivul principal al concursului a fost acela de promovare a valorilor nobile ale sportului, încurajarea unui stil de viaţă sănătos şi armonios şi a unei atitudini competiţionale. Organizatorii crosului au fost Cora Lujerului, Universitatea din Bucureşti şi Primăria Capitalei.
Nicole Celea, Liceul „Lucian Blaga”

Leave a Reply