Cum își pot gestiona liceenii mai bine timpul

Activitățile zilnice se desfășoară într-un ritm alert, iar timpul alocat pentru odihnă este în scădere.

Tinerii sunt din ce în ce mai stresați din cauza examenelor sau a temelor pe care trebuie să le predea. Elevilor de clasa a XII-a le este greu să își organizeze timpul de foarte multe ori, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei nu se pregătesc doar pentru examenul de bacalaureat, ci și pentru probele pe care le impun unele facultăți pentru admitere.

Organizarea timpului este cheia pentru a fi mai eficienți. O strategie pentru o mai bună organizare ar putea fi stabilirea unor obiective pentru fiecare zi, astfel încât fiecare zi să însemne un pas spre evoluție și neînceperea mai multor activități simultan.

Este important să nu facem mai multe lucruri concomitent dacă nu le stăpânim foarte bine și, mai mult decât atât, dacă acestea fac parte din domenii diferite.

În plus,pentru a avea un plan mai concret asupra timpului lor, tinerii ar trebui să își stabilească prioritățile și timpul alocat diferitelor activități.

Potrivit specialiștilor în managementul timpului, orice elev ar trebui să aibă propria listă „TO DO”. Aceasta trebuie să îi ajute să își folosească timpul în așa fel încât să se auto-depășească. Astfel, dincolo de îndatoririle pe care le au față de școală, trebuie să includă și activități care să îi ajute să evolueze.

Mai nou, au apărut chiar și aplicații ce pot fi utilizate de elevi. Un exemplu în acest sens este „NowDoThis”. Aceasta are rolul de înmagazina activitățile ce trebuie făcute într-o anumită zi. În aceeași categorie este inclusă și aplicația „Evernote”. Aceasta poate fi utilizată atât online, cât și offline. De asemenea, liceenii pot apela și „Toggle”, care este un instrument simplu și util pentru a analiza timpul petrecut la proiectele în care sunt implicați.