De ce ne pleacă tinerii?

By 16 December 2014Diverse

Unul din trei tineri care îşi termină studiile în ţară vor să se angajeze peste hotare. Iar motivele sunt nenumărate: fie pentru a-și mări veniturile, fie pentru a-şi construi o afacere. Multi dintre tineri sunt determinaţi şi de un sistem de sănătate mai bun, cât şi de gradul de educaţie mult mai ridicat. Există, ce-i drept, şi avantaje şi dezavantaje. Alegem un job bine plătit, dar ce facem cu rudele, prietenii şi familia. Cum ne luăm rămas bun de la toate lucrurile şi persoanele cu care am crescut.

Suntem tineri şi visăm să facem lucruri mari. Visăm la cariere impunătoare, la salarii fabuloase, vacanţe scumpe. Şi, din păcate, nu ne închipuim că putem realiza acest vis în România. Salariile pentru a putea realiza astfel de obiective în ţara noastă sunt aproape nule. Aproape în unanimitate, tinerii spun că nu sunt încurajaţi să rămână în ţară după studii. Salariile de debutanţi nu sunt mai mari de 1000-1200 de lei. Asta deşi banii pe care îi cheltuim pe studii, cărţi, practică sunt de zeci de ori mai mari.

Mulţi dintre noi ne alegem facultatea în funcţie de jobul pe care ni-l dorim, de cât de mult ar putea conta pentru viitorul angajator. Prima ţară pe lista celor care vor să emigreze este Anglia. Asta deşi este şi una din cele mai scumpe ţări, în special dacă locuieşti în Londra. Chiria, întreţinerea şi mâncarea costă în jur de 800 de lire pe lună. Dar şansele de reuşită sunt de peste 50 de procente. Angajatorii de acolo caută tineri care au absolvit, în special, facultări de inginerie şi calculatoare. Germania şi Franţa, în schimb, caută medici şi asistente. Sute de tineri care au absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie aleg să se angajeze într-un spital din Hexagon sau nemţesc. Salariile nu sunt mai mici de 2000 de euro pentru un debutant, iar plăţile complementare, asigurările de viaţă, orele suplimentare îţi pot dubla venitul. Şi avansarea pare mult mai facilă dincolo de graniţă. Dacă eşti conştiincios şi bine pregătit, e imposibil ca cineva să nu te remarce.

Un alt motiv pentru care alegem să părăsim ţara ar fi sistemul de sănătate şi cel de educaţie. Nu există jurnal la televizor fără cel puţin o ştire în care să apară o operaţie reuşită în afara ţării, o metodă revoluţionară de tratare a unei boli. Şi atunci, ne gândim, oare nu am vrea să fim în mijlocul tehnologiei, în mijlocul medicinei revoluţionare? La fel se întâmplă şi cu educaţia. Deşi şcoala românească este cunosută pentru excelenţă, în străinătate metodele alternative sunt cele care fac diferenţa.

Indiferent de locul în care alegem să studiem ori să muncim important e să ne purtăm cu mândrie statutul de român.

Leave a Reply