Decizii în viaţa adolescenţilor. Între raţiune şi sentimente

Fie că vorbim de  şcoală, carieră, iubire sau alte aspecte importante ale vieţii noastre, zi de zi suntem puşi faţă în faţă cu decizii. Cei mai mulţi dintre adolescenţi sunt convinşi că fac cea mai bună alegere, dar ulterior se dovedeşte că lucrurile nu au fost chiar aşa. Cum facem să alegem mereu „paharul plin şi folositor” şi să stăm departe de consecinţele nefaste? Răspunsul este mai aproape decât credeţi, iar în rândurile ce urmeză vă voi dezvălui cum să discerneţi adevărul din vorbele „Ascultă-ţi inima”, şi să  regăsiţi echilbrul între sentimente şi raţiune.

Ipostaza de a selecta liceul la care urmează să intre sau chiar facultatea, pentru cei mai mari, îi pune mereu in dificultate pe tineri. Să aleagă varianta indicată pentru viitorul lor profesional sau să-şi micşoreze standardele pentru a rămâne aproape de prieteni? Aparent, suntem mereu tentaţi să ne îndreptăm către decizia din urmă, deşi suntem conştineţi că nu vom fi foarte avantajaţi. În această situaţie, aplicăm cuvintele dintr-un citat celebru „Urmează-ţi inima, dar mereu ia-ţi şi creierul după ea!”. Poate părea înspăimântător să staţi departe de amici, dar numai forţându-vă limitele vă veţi cunoaşte cu adeverat şi vă veţi dezvolta.

De obicei, atunci când ajungeţi în situaţia ca o hotărâre  să vă sperie şi vă anime în acelaşi timp, este un semn că trebuie să o luaţi. Un alt sfat pentru momentele de incertitudine, este să gândiţi pe termen lung. Încercaţi să vă proiectaţi mental, cinci ani în viitor, cu decizia respectivă adoptată. Cum staţi cu fericirea ? Dar cu împlinirea profesională? Dacă viitorul arată bine, iar fiecare aspect a fost analizat şi luat în calcul, atunci nimic nu are cum să meargă prost.

Privind dragostea adolescentină, deşi se spune că raţiunea nu are ce căuta în această ecuaţie, de cele mai multe ori nu este aşa. Mulţi tineri ajung să sufere şi să aibă probleme, pentru că se hrănesc din prima impresie. Astfel, ei sunt îndrăgostiţi mai mult de un ideal, decât de persoana de lângă ei. Suferinţele din relaţiile contemporane sunt foarte frecvente, iar toate au o singură cauză.

Adolescenţii refuză sa analizeze lucid situaţia şi să facă o schimbare. Astfel, deşi suferă şi nu sunt fericiţi, amână la nesfârşit rezolvarea. Evident că este mult mai uşor şi comfortabil să trăieşti în trecut, dar viaţa va trece pe lângă voi în acest fel. Fiţi puternici, iar atunci când este cazul, priviţi lucrurile detaşat. Sunt cazuri în care implicarea afectivă vă poate ţine pe loc. Pentru a evita astfel de momente, căutaţi mereu sa rezolvaţi orice situaţie cu tact şi fară grabă.

Anumite vorbe şi hotărâri sunt influenţate de starea voastră nervoasă, aşa că pentru a evita rănirea celor din jur, dar mai ales a voastră, abandonaţi obiceiul de a lua decizii pe moment. Fiecare situaţie este diferită in felul ei, iar dacă cumva consideraţi că aţi luat o decizie care nu trebuia, gândiţi mereu optimist.

Spuneţi-vă că tot răul este spre bine şi încercaţi ca pe viitor să vă învăţaţi lecţia.