Dezvoltare personală pentru elevi

Dezvoltarea personală reprezintă un proces complex, care are loc în interiorul fiecărei persoane și constă într-o transformare a omului din mai multe puncte de vedere: fizic, psihic, emoțional, social și spiritual. Acest proces are loc pe tot parcursul vieții, începând din momentul apariției individului și terminându-se odată cu moartea lui.

Dezvoltarea personală înseamnă maturitate, evoluție, autocunoaștere și ajută oamenii să se accepte, să se iubească și să se prețuiască pentru ceea ce sunt, fără a se lăsa influențați de lucrurile pe care le spun cei din jur despre ei.

Familia, prietenii și școala reprezintă câțiva factori care influențează semnificativ evoluția tinerilor. Potrivit unui studiu, tinerii sunt de părere că familia este cel mai important factor în dezvoltarea personală. Membrii familiei se susțin și se încurajează reciproc, având un rol semnificativ în ceea ce privește suportul emoțional. Totuși, nu este suficient să avem susținerea și încrederea familiei pentru a evolua, ci trebuie să ne descoperim pe noi înșine, să devenim autonomi, învățând din propriile greșeli sau chiar din greșelile altora.

Oamenii sunt diferiți, de aceea modalitățile de a cunoaște ascensiunea profesională sau personală sunt variate. Chiar și așa, se poate spune că există câteva moduri care îi ajută pe oameni să se dezvolte, indiferent de temperamentul lor. Pentru început, fiecare persoană își poate conștientiza punctele slabe, cât și pe cele forte, urmând să aleagă caracteristicile pe care le consideră a fi prioritare pentru a contribui la procesul de evoluție. În plus, încercați să petreceți cât mai mult timp în aer liber sau în locuri în care nu ați mai fost, alături de persoane cu care vă face plăcere să stați.

Persoanele cu care alegeți să vă petreceți timpul trebuie să fie persoane de la care puteți învăța lucruri ce pot constitui un nou pas spre evoluție. De asemenea, timpul alocat activităților în interes personal nu ar trebui să reprezinte un obstacol, iar cel mai simplu mod de a ține sub control un program haotic este de a vă elabora un program pe care să încercați să îl respectați într-o oarecare măsură. Construirea unui orar zilnic vă poate responsabiliza și îmbunătăți capacitatea de a fi punctuali.

De asemenea, când greșiți, nu renunțați și nu vă temeți să încercați până când veți reuși ce v-ați propus. Greșelile pot fi învățături atunci când vă așteptați mai puțin și din ele se pot afla răspunsurile la multe dintre întrebările la care nu aveați răspuns până în momentul respectiv. Nu vă subestimați propriile forțe și nu îi descurajați pe cei din jur cu nimic, deoarece în interiorul fiecărei persoane se ascunde o forță pe care ne este greu să o intuim de multe ori.

Dezoltarea personală trebuie înțeleasă atât ca influența pe care cei din jur o au asupra individului, cât și propria atitudine a individului față de viață și de propriile sale dorințe.

Leave a Reply