Divorțul părinților, o problemă pentru adolescenți

Familia reprezintă pentru membrii săi o sursă de sprijin, suport afectiv și înțelegere. Din familie se învață comportamente și norme care îi fac capabili pe oameni să se integreze și să se dezvolte în societate. În momentul în care apar tensiuni în interiorul familiei, cei care resimt un șoc foarte puternic sunt copiii. Un moment neplăcut în viața unui copil poate fi divorțul părinților lui.

Divorțurile au luat amploare în ultimii ani, din cauză că oamenii alocă din ce în ce mai mult timp carierei și au libertatea de a face orice alegere își doresc, fără a fi judecați, așa cum se întâmpla în trecut. În plus, despărțirile se produc și din cauză că unii parteneri nu se respectă reciproc și nu se apreciază. Pe lângă dezamăgirea resimțită de soți, copiii acestora sunt, de asemenea, afectați și marcați.

Suferință psihologică

 În urma divorțului părinților săi, copilul reacționează în diverse moduri, cum ar fi abandonul școlar, delicvența juvenilă, sentimente de vinovăție sau frustrare, considerând că este vinovat de neînțelegerile dintre adulți. Unii copii devin furioși pe unul sau pe ambii părinți, alții își exprimă tristețea prin negare, așteptând ca lucrurile să revină pe făgașul normal. Totuși, sunt tineri care văd în divorț o modalitate de a scăpa de tensiunile din interiorul familiei, din cauza violenței fizice sau verbale.

Dacă preșcolarii devin după divorț din ce în ce mai atașați de unul dintre părinți, temându-se că ar putea fi părăsiți oricând, adolescenții încearcă să devină independenți, uneori având comportamente antisociale, precum consumul de droguri sau alcool. Pentru a se menține un echilibru, este foarte importantă comunicarea. Părinții trebuie să-i explice copilului că nu el este cauza despărțirii lor și că vor încerca să-i asigure o viață plină de iubire și grijă din partea amândurora.

Un aspect deloc de neglijat este că tânărul trebuie să păstreze legătura cu ambii săi părinți. Pentru a trece mai ușor prin acest moment, tinerii au nevoie de părinți echilibrați, care să le ofere liniște, iubire, protecție și atenția de care au nevoie.