Dizabilitatea nu e un obstacol

Întâlnim adesea persoane speciale care au nevoie de un mic ajutor pentru a se deplasa. Este vorba despre persoanele cu dizabilități locomotorii pentru care scaunul rulant reprezintă un ajutor prețios. Fie că este vorba despre un accident care a avut consecințe devastatoare, fie de o problemă moștenită la naștere, persoanele în scaun rulant sunt nevoite să utilizeze acest mijloc de transport indiferent de activitatea pe care o practică.

Acest lucru nu înseamnă că nevoia de a folosi scaun rulant în fiecare zi reprezintă un obstacol pentru a se bucura de lucrurile simple care dau culoare vieții. Persoanele speciale au învățat să se bucure de fiecare clipă a vieții la maximum și să aprecieze fiecare lucru pe care o nouă zi îl oferă.

O leziune a coloanei vertebrale care conduce la invaliditate sau la probleme de sănătate ale picioarelor nu reprezintă un obstacol ce nu poate fi depășit pentru desfășurarea normală a oricărei activități.

Scaunul rulant nu restricționează viața celor care îl utilizează din niciun punct de vedere. Aceștia pot avea un loc de muncă, pot face sport, pot avea o familie minunată. Cu alte cuvinte, pot avea o viață independentă și activă. Orice barieră se ridică atunci când există voință și dorință pentru a realiza obiectivele dorite.

Programele de recuperare activă pentru utilizatorii de scaun rulant includ instruire pentru viață independentă, kinetoterapie și consiliere. Scopul sesiunilor pentru viață independentă este să contribuie la depășirea barierelor psihologice, să reducă izolarea la domiciliu și să încurajeze participarea la viața comunității a persoanelor cu dizabilități locomotorii ca membri activi ai comunității.

Utilizatorii învață cum să își manevreze scaunul, despre igiena personală, sexualitate, complicații medicale, integrare socială și școlară. De asemenea, se face consiliere individuală și de tip grup de suport, care îi ajută pe oameni să capete încredere în forțele proprii, să treacă peste obstacolele asociate dizabilității și să se implice activ în viața comunității și a familiei.

Persoanele care folosesc scaun rulant au demonstrat că sportul nu are limite, practicând baschet, tenis de câmp, atletism, tir cu arcul și înot. Evenimentele sportive sunt un prilej de celebrare a mobilității, a performanței și a fairplay-ului în toate formele lui.

Mihai este utilizator de scaun rulant în urma unui plonjon în iunie 2012. Acesta a sărit, însă apa nu era suficient de adâncă, iar Mihai și-a fracturat două vertebre la coloana cervicală, deoarece a căzut în cap. El spune că se consideră un caz fericit pentru că își poate folosi simțurile și se poate deplasa pe distanțe scurte cu cadrul.