Entuziasm şi talent, de Ziua Europei, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

By 30 August 2015Educatie

Ziua fondării Uniunii Europene a fost sărbătorită, în 8 mai, de elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”printr-o acţiune culturală ce a avut rolul de a-i introduce pe liceeni în spaţiul multicultural european. Manifestarea a constat în amplasarea unor standuri în curtea liceului, unde elevii au prezentat lucruri specifice ale ţărilor pe care le-au reprezentat, oferind totodată şi informaţii despre statul respectiv.
„În ceea ce priveşte Grecia, am considerat că sunt reprezentativi, în primul rînd, zeii. Am pus astfel cîteva statuete, pentru că tot avem legendele Olimpului şi, în principiu, Grecia Antică înseamnă zei. Apoi, am zis să luăm şi câţiva mari învăţaţi ai Greciei Antice sau ai Eladei şi ne-am gândit, în primul rînd la Thales. De asemenea, ne-am gîndit să înlocuim steagul Greciei cu nişte pampoane albastre şi albe”, a explicat Iuliana, care a făcut parte din echipa Greciei.

Iuliana este de părere că, prin implicarea în acest proiect, a putut să-şi testeze cunoştinţele depsre Grecia, dar a reuşit să lucreze şi în echipă, alături de ceilalţi colegi.

Pe de altă parte, Iulia, care a reprezentat Cipru, susţine că a descoperit pe parcursul participării la acest proiect avantajele implicării în astfel de activităţi.

„Citricele cred că ar fi elementele reprezentative ale Ciprului. Standul nostru conţine multe poze cu informaţii utile, dar şi prăjituri, fructe, precum şi un material filmat pe laptop, pentru cei care doresc să vină să vadă cum este în Cipru. Această ţară este caracterizată de munţi, plaje exotice. Este foarte frumos în Cipru, pentru că este o combinaţie între Grecia şi Turcia”, a spus Iulia.

Ciprul nu a fost singura ţară care s-a remarcat prin oferta culinară. Şi elevii care au realizat proiectul legat de Belgia le-au oferit celor prezenţi posibilitatea de a gusta celebrele bomboane belgiene.

„Am căutat elementele reprezentative ale Belgiei şi le-am pus pe panouri, sub formă de informaţii şi de poze. Ne-am grupat pe grupe de trei sau patru elevi. Unii s-au ocupat de o anumită regiune a Belgiei, alţii s-au documentat despre Jean- Claude Van Damme. De asemenea, la stand aveam şi bomboane din Belgia, iar noi suntem îmbrăcaţi în culorile Belgiei”, a explicat Lucian, care a adăugat că, în acest fel, a putut cunoaşte mai bine istoria şi specificul ţării.

Fiecare echipă a fost coordonată de către un profesor. De exemplu, Daniela Catrinel Negură, profesor de fizică, este de părere că prin acest proiect, elevii îşi îmbogăţesc cunoştinţele despre datele importante care se celebrează în Uniunea Europeană, despre semnificaţia lor, despre semnificaţia lor în legătură cu ţara noastră.

„Este important acest proiect deoarece colectivele de elevi se sudează mai mult între ei, printr-o comunicare mai amplă. Elevii clasei mele s-au organizat pe grupe, care şi-au ales diferite domenii – artă, sport, cultură, civilizaţie, sitorie – şi, împreună, au colaborat, pentru a finaliza proiectul. În comparaţie cu anii trecuţi, desfăşurarea de forţe este mai amplă, deoarece au văzut în anii trecuţi ce pot face colegii lor şi există un spirit de competiţie între clase şi de mîndrie de a reprezenta frumos toate ţările Uniunii Europene, pentu că toate ţările sunt frumos reprezentate, ba prin costume tradiţionale, ba prin momente istorice, prin diferite moduri”, a explicat profesorul.

An de an, pe 9 mai, se serbează Ziua Europei, ramasă în istorie şi sub numele de “Ziua Schuman”, pentru că într-o zi de 9 mai, în 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor dintre cele doua state. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ca în ziua de 9 mai să se celebreze Ziua Europei, dar şi 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).

Ramona Vintilă, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

 

Leave a Reply