Expoziţie, meşteri populari şi spectacol de dans, găzduite de Muzeul Satului

By 30 August 2015Timp liber

În preajma sărbătorii de Rusalii, Muzeul Naţional al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din Bucureşti a găzduit o serie de evenimente sub genericul “Costumul popular basarabean”. Astfel, zeci de meşteri au venit la Muzeul Satului pentru a demonstra că tradiţiile nu au dispărut, iar lucrurile tradiţionale au farmecul lor.
Doamna Vera Andronic are 56 de ani şi a venit din Gura Humorului, judeţul Suceava.
“Lucrez de la vârsta de 10 ani. Mama cosea cămăşi, iar eu am cerut o bucată de material, pentru a învăţa şi eu. Prima dată am făcut cruciuliţe şi puncturi, iar mai apoi m-am învăţat să cos şi lucruri mai grele”, spune doamna Vera.
Ea a venit la târg cu ii, cămăşi şi chiar şi rochii cusute manual.
„Durează şi o săptămână şi două şi chiar şi trei luni, pentru a coase o singură cămaşă, în funcţie de model. Oamenii care vin la târg cumpără câte un prosop, o cămaşă, o tristuţă, un batic, pentru a le oferi cadou”, explică doamna Vera.
La eveniment a participat şi Cristian Munteanu, care este olar şi care încearcă să ducă tradiţia mai departe.
„Eu am învăţat olăritul la Muzeul Satului, iar în prezent predau olăritul al Palatul Copiilor. Oamenii au început să se reîntoarcă la produsele tradiţionale româneşti, dar nu vorbim aici doar de mâncare, ci de toate produsele meşterite în toate colţurile ţării”, susţine Cristian Munteanu.
Icoanele fac şi ele parte din cultura şi tradiţia românească, motiv pentru care nu putea lipsi de la târg şi un meşter în acest domeniu.
Astfel, am întâlnit-o pe Mihaela Bădescu, care picteaza icoane pe lemn şi pe pietre semi-preţioase.
„În funcţie de scenă, de material, de complexitatea scenei, pictarea lor poate dura de la o zi la câţiva ani. Bucureştenii cumpără cel mai des pietre, care nu sunt tradiţionale, dar le atrag atenţia. Preţurile încep de la 50 de lei”, a spus doamna Bădescu.
În cadrul târgului au avut loc demonstraţii de artă populară, înfăţişând etapele producerii costumului popular: ţesutul pânzei, fota, croitul, cusături pe ie, precum şi pictarea icoanelor pe sticlă, încondeiatul ouălor. La sfârşitul demonstraţiilor, meşterii au donat câteva costume populare Ansamblului Dor Basarabean. Acest ansamblu folcloric a susţinut şi un spectacol de muzică şi dansuri populare româneşti.
Beatrice Banu, Şcoala Centrală

Leave a Reply