Gadgeturile și influența asupra noastră

By 22 February 2015Internet

Mereu cu telefonul inteligent ori tableta in mână, dezlegăm tainele gadgeturilor inainte să invățăm să citim. Suntem obișnuiți cu internetul de mare viteză și uităm să vorbim cu prietenii. Studiile arată că 84% dintre cei cu vârste intre 12 și 15 ani spun că ar fi pierduți fără gagdeturi. Iar 94% din comunicare se face prin SMS-uri, ori pe rețelele de socializare. 79% dintre adolescenți intră zilnic pe internet, iar funcția de internet mobil câștigă teren ân fața apelurilor de vice și sms. Cele mai accesate site-uri sunt Google și Facebook.

Astfel că tinerii par a fi dependenţi de tehnologie şi de micile ei dispozitive. Nu s-ar despărţi nici la ore de smartphone, tabletă sau laptop.

Insă, ne influențează gadgeturile viața la școală? Ne alegem prietenii, colegii de bancă in funcție de cât de la modă sunt accesoriile lor it? Ii discriminăm pe cei care au un telefon vechi de un an, in timp ce noi avem ultimul model de smartphone? Studiile arată că avem tendința de a ne alege superficial grupul de prieteni. Mai bine de 40% dintre tineri spun că involuntar se ghidează după astfel de criterii.

In afara de relațiile cu prietenii, gadgerurile ne schimbă și activitatea școlară. Suntem obișnuiți să ne folosim de calculator, telefon sau tabletă când vine vorba și de un simplu calcul sau de a căuta instant o informație. Atfel că uităm să ne folosim capacitatea de a memora lucruri, nu ținem mintem nici măcar noțiuni predate la prima oră a zilei.

Mai mult, celor obişnuiţi cu mijloacele digitale de comunicare le e mai greu să citească o carte ore întregi pentru că iși pierd concentrarea.

Cârstea Dragoș, Liceul Iulia Hașdeu

Leave a Reply