Importanța prietenilor în viața adolescenților

Prietenii ocupă, alături de familie, cel mai important loc în formarea comportamentului, a valorilor și normelor fiecărei persoane.

În timpul liceului, adolescenții își fac mulți prieteni, iar legăturile afective dintre aceștia sunt deseori foarte strânse. Liceul poate fi considerat perioada de tranziție de la copilărie la adolescență, iar prietenii ne ajută să trecem peste momentele dificile pe care le întâmpinăm și la care nu avem întotdeauna o rezolvare.

Adolescenții sunt tentați să creadă că nu pot fi înțeleși de părinți, intrând chiar în conflicte cu aceștia. Pe de altă parte, cu prietenii pot discuta mai deschis, iar subiectele pot fi mult mai variate. Astfel, prietenii adevărați sunt cei cărora le putem cere ajutorul, cu care putem discuta orice și care ne îndrumă chiar spre a ne descoperi pe noi înșine. Faptul că adolescenții se consideră neînțeleși de părinți este un lucru firesc pentru vârsta lor deoarece părinții încearcă să le împărtășească din experiențele lor, iar tinerii doresc să experimenteze singuri anumite lucruri.

Pe de altă parte, prietenii pot avea și o influență negativă asupra adolescenților. Din cauza presiunii de grup și lipsei de experiență, liceenii ajung să acționeze în moduri la care nu ar fi recurs dacă nu erau impulsionați. Trebuie, deci, ca tinerii să știe să își aleagă prietenii și, de asemenea, să fie conștienți pe baza căror valori funcționează relațiile ce se stabilesc între ei și prietenii lor.

Nu putem vorbi despre prietenie adevărată dacă singurul mod de comunicare este reprezentat de rețelele de socializare. Potrivit unui studiu realizat în marea Britanie, citat de dailymail.co.uk, adevărata prietenie se leagă între două persoane după o relație de circa trei ani și are nevoie de cel puțin opt convorbiri și o întâlnire față în față lunar.