Lectura, pasiunea mea

By 25 March 2015Timp liber

Fiecare dintre noi are câte o pasiune , ceva ce ne place să facem și nu suntem obligați să facem, care ne ocupă timpul și care ne relaxează , in diferite moduri . Unora le place să se plimbe in parc dimineața , altora să danseze până la epuizare , iar alții ascultă muzică sau compun , iar apoi mă regasesc eu . Cea căreia ii place să citească sau să asculte diferite lecturi . Pasiunea mea, incă de când mă stiu, este lectura. Chiar dacă nu știam să citesc sau măcar să scot un simplu cuvânt pe gură, știu sigur că mi-a plăcut lectura de mică. Incă de când abia invățam să merg, poveștile au făcut parte din universul meu. Bunicul meu, in brațele căruia adormeam seară de seară, a fost cel care mi-a deschis această poartă spre lumea fascinației, el spunându-mi câte o poveste. Uneori, chiar dacă asculăam aceeași poveste de nenumărate ori, nu mă săturam să le aud, iar a doua zi să incerc să le povestesc eu insămi .

Odată cu invățarea citirii, la vârsta de 6 ani, am inceput să ii citesc eu bunicului meu câte o poveste inainte de culcare. Prima carte pe care am citit-o fiind ” Capra cu trei iezi ”, cartea preferată a copilăriei mele. Cu timpul, chiar dacă nu mai citeam aceleași povești ca in copilărie, am evoluat și am citit diferite cărți din diferte domenii, de la cărți de psihologie până la cărți de dragoste sau ficțiune .
Prin lectură, nu doar că ne relaxăm, dar ne și ducem intr-o altă lume, cea a fascinației. Pentru mine lectura este un refugiu, un loc nestabilit in care mă relaxează, care mă și fascinează, de altfel. Cărțile nu sunt doar o adunatură de foi legate intre 2 coperți. Cărțile sunt obiecte care servesc unui scop mai mare decât acela a fi citite. Ele ne formează, intr-un fel sau altul, calea noastră in lume. Este ca o calitate a omului cult, cea de a cunoaște sau a ști multe, iar aceste cunoștințe le dobândim cititind.

Cititul ne ajută să ne dezvoltam imaginația și ne mărește limitele minții. Povestea pe care o citim prinde viață odată cu imaginea ce ne apare in minte in timpul lecturii. Odată ce ne place o carte, dorim să ne extindem mai mult in această lume, și incepem a descoperii noi cărți și noi pasiuni pe care le indrăgim.
Fiecare carte ascunde printre filele sale o parte a vieții sau a sufletului autorului. Sentimentele, așa cum am invățat la școală, ne sunt transmise de către autor prin cuvintele sau expresiile pe care le folosește in constituirea cărții. Fiecare autor scrie o poveste pentru că are ceva ne spus, ceva ce noi trebuie nu doar să ascultăm, dar să și ințelegem.

elevă a Liceului Dinu Lipati

Leave a Reply