Ponturi pentru uşurarea învăţatului

Cei mai mulţi dintre tineri sunt într-o perioadă stresantă, în care tezele, bacalaureatul şi examenele le ocupă tot timpul. Astfel, câteva sfaturi privind tehnici de memorare şi învăţare eficientă sunt binevenite oricui.

Pentru început, este important să nu vă panicaţi în faţa materialelor uriaşe. Abordaţi fiecare sarcină cu calm, o bună organizare şi un scop stabilit. Încercaţi să daţi o importanţă lucrurilor învăţate, spunându-vă că vă vor ajuta în viaţă.

Pentru a putea porni la drumul notelor bune, este important să vă întocmiţi un plan bine structurat. Faceţi acest lucru cu o seară înainte şi treceţi pe foaie obiectivele zilei, în ordinea importanţei şi cu timpul de lucru alocat fiecăruia.Veţi vedea că vă va fi greu să îndepliniţi fiecare aspect, dar cu exerciţiu şi răbdare veţi deveni capabili de lucruri nebănuite.

Un prim sfat pe care vi-l recomand este să începeţi orice studiu prin simpla citire a materialului, de la început până la sfârşit. Doar simpa lecturare, fară sublinieri şi accentuări, vă va crea o bază a unei învăţări temeinice.

„Pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”. Deşi pare greu de crezut, aceste vorbe ascund o doză mare de adevăr. Este recomandat să nu vă suprasolicitaţi, învăţând până la epuizare, ci să luaţi câte o pauză de 15 minute la fiecare oră de studiu. Deconectaţi-vă, uitându-vă pe geam sau vorbind cu cei dragi, şi veţi fi surprinşi de randamentul dobândit.

Folosiţi asocieri de cuvinte sau gândiţi-vă la noţiuni familiare. Atunci când avem de-a face cu termeni dificil, este indicat să le găsim corespondent în experienţa proprie. Numai aşa vă veţi uşura munca şi veţi reţine mai uşor.

Repetiţa este mama învăţăturii, însă nu orice fel de repetiţie. Cercetările au arătat că, pentru a fi productivă, este recomandat ca repetiţiile suplimentare să nu depăşească 50% din numărul iniţial de repetiţii necesare însuşirii materialului.

Cel mai important este să învăţaţi logic, nu mecanic, iar pentru a fi siguri că aţi reţinut totul, explicaţi cuiva lecţia. Fie că vă este prieten sau părinte sau un simplu telefon cu funcţie de înregistrare, vă veţi îmbunătăţi mult cunoştinţele, jucând pentru 10 minute rolul profesorului.

Ignoraţi suplimentele şi medicamentele care vă promit o memorie foarte bună. În realitate, esenţial este să vă odihniţi suficient şi să consumaţi alimente sănatoase. Nu uitaţi să mâncaţi mai des nuci, seminţe, avocado şi fructe de pădure, aceste alimente dovedindu-se stimulatoare pentru memorie.